Čitaj mi

OBELEŽEN DAN REZERVNIH VOJNIH STAREŠINA

Svečani prijem povodom obeležavanja 15. septembra – Dana rezervnih vojnih starešina Srbije održan je danas u Gradskoj kući. Prijemu, kojim je obeležena 96. godišnjica postojanja i delovanja Organizacije rezervnih vojnih starešina prisustvovali su član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

- Novosadska organizacija Rezervnih vojnih starešina čiji je cilj odbrana zemlje i obuka u svrhu odbrambenih ratova, bila je i ostala jedna od perjanica našeg društva. Ponosni smo na činjenicu da već dugi niz godina, po svojim aktivnostima, spada u red najboljih organizacija u Srbiji i regionu. Svim pripadnicima Organizacije čestitam njihov dan uz želju da stečena znanja i veštine realizuju u miru i u mirnodopske svrhe - izjavio je Aleksandar Petrović.

Tom prilikom, uručena su priznanja Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije, najzaslužnijim organizacijama i pojedincima, a predsednik gradske Organizacije rezervnih vojnih starešina Boško Pilipović se zahvalio predstavnicima Grada na prijemu i podršci.

- Današnji dan je prilika da se podsetimo prvih članove Udruženja rezervnih oficira i ratnika, a to su bili tadašnji kralj, mnogi značajni ljudi tog vremena, kao i legendarni predsednik vojvoda Stepa Stepanović. Takođe, veoma sam ponosan na činjenicu da danas tu tradiciju nastavljaju naše škole, da nam je članstvo podmlađeno i da u Novom Sadu imamo preko 300 rezervnih vojnih starešina – istakao je Boško Pilipović.

Osnivačka skupština Udruženja rezervnih oficira i ratnika održana je 15. septembra 1919. godine, na godišnjicu proboja Solunskog fronta. Tradiciju ovog udruženja neguje i afirmiše Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije, a 15. septembar proglašen je Danom rezervnih vojnih starešina Srbije.

Novi Sad, 15. septembar 2015. godine