Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕ

Свечаност поводом обележавања 6. августа Дана речне флотиле Војске Србије одржана је на броду на Кеју жртава рације у Новом Саду. Припадници флотиле свој дан обележавају у знак сећања на 6. август 1915. године када је с навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац "Јадар", чиме је отпочела историја српске Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије. Свечаности су поред осталих званичника присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар одбране Републике Србије Александар Вулин.

- Срце Речне флотиле је смештено у Новом Саду, и Град им је увек био добар домаћин и партнер. Верујем да ћемо и са новим министром одбране наставити реализацију свих оних послова о којима је Град разговарао са Министарством, а реч је о имовини Војске Србије на територији града. Искористио сам прилику да и данас о томе разговарам с министром јер су то важна питања и за Град и за Војску. Још једном честитам празник Речној флотили, а сигуран сам да ће њени припадници чувати мир на нашем мору, на Дунаву – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Министар Вулин истакао је да је Речна флотила важан део Војске и да је обележавање 6. августа традиција дуга више од једног века од како је Војска Краљевине Србије изашла на своје реке.

- Србија је изборила своје право да одлучује о спољној и унутрашњој политици и тог права се неће никада одрећи, и зато морамо да имамо снажну армију коју чине задовољни припадници и која поштује и разуме читаво друштво – казао је Вулин.

Присутнима се у име организатора свечаности обратио Командант капетан бојног брода Андрија Андрић, а уприличен је и дефиле бродова на Дунаву.

Нови Сад, 4. август 2017. године