Čitaj mi

OBELEŽEN DAN REČNE FLOTILE

Svečanost povodom obeležavanja 6. avgusta Dana rečne flotile Vojske Srbije održana je na brodu na Keju žrtava racije u Novom Sadu. Pripadnici flotile svoj dan obeležavaju u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je s navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac "Jadar", čime je otpočela istorija srpske Rečne ratne flotile Vojske Kralјevine Srbije. Svečanosti su pored ostalih zvaničnika prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin.

- Srce Rečne flotile je smešteno u Novom Sadu, i Grad im je uvek bio dobar domaćin i partner. Verujem da ćemo i sa novim ministrom odbrane nastaviti realizaciju svih onih poslova o kojima je Grad razgovarao sa Ministarstvom, a reč je o imovini Vojske Srbije na teritoriji grada. Iskoristio sam priliku da i danas o tome razgovaram s ministrom jer su to važna pitanja i za Grad i za Vojsku. Još jednom čestitam praznik Rečnoj flotili, a siguran sam da će njeni pripadnici čuvati mir na našem moru, na Dunavu – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar Vulin istakao je da je Rečna flotila važan deo Vojske i da je obeležavanje 6. avgusta tradicija duga više od jednog veka od kako je Vojska Kralјevine Srbije izašla na svoje reke.

- Srbija je izborila svoje pravo da odlučuje o spolјnoj i unutrašnjoj politici i tog prava se neće nikada odreći, i zato moramo da imamo snažnu armiju koju čine zadovolјni pripadnici i koja poštuje i razume čitavo društvo – kazao je Vulin.

Prisutnima se u ime organizatora svečanosti obratio Komandant kapetan bojnog broda Andrija Andrić, a upriličen je i defile brodova na Dunavu.

Novi Sad, 4. avgust 2017. godine