Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА

Низом манифестација данас је у Новом Саду обележен 9. новембар - Дан ослобођења града, који се прославља у знак сећања на тај датум 1918. године. Програм обележавања 95. годишњице ослобођења почео је у 8 часова ујутро када је у присуству градоначелника, у команди Прве бригаде Копнене Војске Србије, уз литургију освећена капела. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је потом заједно са министром одбране Републике Србије Небојшом Родићем, представницима војске и верских заједница, присуствовао свечаности поводом Дана ослобођења Новог Сада у Петроварадину. Обележавању 95. годишњице ослобођења града присуствовали су и председник Скупштине града проф. др Синиша Севић и заменик градоначелника Борко Илић, као и многобројни представници градске управе и јавних институција. На централној свечаности код Београдске капије, присутнима се обратио градоначелник, а на Београдску капију је потом враћена и освећена реплика спомен плоче ослободиоцима.

- Данас свечано обележавамо 95 година од уласка победоносне војске Краљевине Србије у Нови Сад. Гледано мерилима културне, економске и политичке историје, тај догађај представљао је историјску прекретницу у развоју нашег града. До ослобођења, Нови Сад је заузимао положај економски периферног града на југу Аустро-Угарске, а ослобођењем које су извели припадници Краљевске српске војне полиције и коњички ескадрон Дунавске дивизије који је предводио мајор Војислав Бугарски, све се променило. На већ пожутелим фотографијама, које најбоље документују овај догађај ослобођења, видимо раздрагана и одушевљена лица грађана Новог Сада. Није то била само радост због доласка ослободилачке војске, то је било и олакашање после четири године страховитог притиска на српску заједницу. Сећајући се храбрости, хуманости и толеранције наших предака схватамо да су то вредности које су дубоко укорење у нама и да су то дарови које морамо пренети будућим нараштајима - рекао је градоначелник Вучевић обраћајући се многобројним грађанима и том приликом упутио неизмерну захвалност онима који су се борили за велико дело националног ослобођења и уједињења.

У програму је наступио и Војни оркестар, а новосадски глумци подсетили су присутне на говоре Јаше Томића, др Игњата Павласа и мајора Војислава Бугарског. По завршетку свечаности, маршевска колона коју је предводио коњаник у униформи Српске Војске из Првог светског рата, ешалон војника, ешалон Гарде Војске Србије, Војни оркестар Гарде и три ешалона Прве бригаде Копнене војске прошли су кроз Београдску капију и преко Варадинског моста дошли до Дома Војске на Београдском кеју, где је почасна чета Гарде Војске Србије одржала егзерцир. Програм обележавања 9. новембра данас је завршен ручком у Дому војске, где су грађани били позвани на војнички пасуљ.

Нови Сад, 9. новембар 2013. године