Čitaj mi

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA NOVOG SADA

Nizom manifestacija danas je u Novom Sadu obeležen 9. novembar - Dan oslobođenja grada, koji se proslavlja u znak sećanja na taj datum 1918. godine. Program obeležavanja 95. godišnjice oslobođenja počeo je u 8 časova ujutro kada je u prisustvu gradonačelnika, u komandi Prve brigade Kopnene Vojske Srbije, uz liturgiju osvećena kapela. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je potom zajedno sa ministrom odbrane Republike Srbije Nebojšom Rodićem, predstavnicima vojske i verskih zajednica, prisustvovao svečanosti povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Petrovaradinu. Obeležavanju 95. godišnjice oslobođenja grada prisustvovali su i predsednik Skupštine grada prof. dr Siniša Sević i zamenik gradonačelnika Borko Ilić, kao i mnogobrojni predstavnici gradske uprave i javnih institucija. Na centralnoj svečanosti kod Beogradske kapije, prisutnima se obratio gradonačelnik, a na Beogradsku kapiju je potom vraćena i osvećena replika spomen ploče oslobodiocima.

- Danas svečano obeležavamo 95 godina od ulaska pobedonosne vojske Kraljevine Srbije u Novi Sad. Gledano merilima kulturne, ekonomske i političke istorije, taj događaj predstavljao je istorijsku prekretnicu u razvoju našeg grada. Do oslobođenja, Novi Sad je zauzimao položaj ekonomski perifernog grada na jugu Austro-Ugarske, a oslobođenjem koje su izveli pripadnici Kraljevske srpske vojne policije i konjički eskadron Dunavske divizije koji je predvodio major Vojislav Bugarski, sve se promenilo. Na već požutelim fotografijama, koje najbolje dokumentuju ovaj događaj oslobođenja, vidimo razdragana i oduševljena lica građana Novog Sada. Nije to bila samo radost zbog dolaska oslobodilačke vojske, to je bilo i olakašanje posle četiri godine strahovitog pritiska na srpsku zajednicu. Sećajući se hrabrosti, humanosti i tolerancije naših predaka shvatamo da su to vrednosti koje su duboko ukorenje u nama i da su to darovi koje moramo preneti budućim naraštajima - rekao je gradonačelnik Vučević obraćajući se mnogobrojnim građanima i tom prilikom uputio neizmernu zahvalnost onima koji su se borili za veliko delo nacionalnog oslobođenja i ujedinjenja.

U programu je nastupio i Vojni orkestar, a novosadski glumci podsetili su prisutne na govore Jaše Tomića, dr Ignjata Pavlasa i majora Vojislava Bugarskog. Po završetku svečanosti, marševska kolona koju je predvodio konjanik u uniformi Srpske Vojske iz Prvog svetskog rata, ešalon vojnika, ešalon Garde Vojske Srbije, Vojni orkestar Garde i tri ešalona Prve brigade Kopnene vojske prošli su kroz Beogradsku kapiju i preko Varadinskog mosta došli do Doma Vojske na Beogradskom keju, gde je počasna četa Garde Vojske Srbije održala egzercir. Program obeležavanja 9. novembra danas je završen ručkom u Domu vojske, gde su građani bili pozvani na vojnički pasulj.

Novi Sad, 9. novembar 2013. godine