Читај ми

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ У НОВОМ САДУ

Понедељак, 22. април 2024. године
13.00 часова
Плато испред Т.Ц. Променада
Булевар ослобођења бр. 119

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствоваће програму обележавања Дана планете Земље који Град Нови Сад обележава низом манифестација на више локација, а том приликом биће представљене различите теме из области заштите животне средине, попут рециклаже, енергетске ефикасности и заштите ваздуха, којим се бави ресорна Градска управа. На Тргу слободе, али и на другим локацијама, попут платоа Спенса и Променаде, грађани ће моћи да се упознају са могућностима које им Град нуди у смислу мера за повећање енергетске ефикасности њихових објеката или у вези са субвенцијама за бицикле, а биће организован и квиз о екологији за све посетиоце манифестације са вредним наградама. Између осталог, на централном градском тргу ће се налазити и Едукативни кутак за децу, а грађани ће моћи да донесу стаклену амбалажу и освоје награде, док ће се програм у току дана наставити на платоу СПЕНС-а и код Променаде.

На платоу испред Т.Ц. Променада биће представљено шта све Град ради у области заштите ваздуха на својој територији, подстицајне мере у виду субвенција Града за куповину бицикла и одржана обука најмлађих суграђана о томе како безбедно управљати бициклом. Са децом из две новосадске основне школе „Жарко Зрењанин“ и „Бранко Радичевић“ биће реализоване активности на више полигона. Деца ће уз присуство аниматора симулирати одређене ситуације из саобраћаја које им се могу догодити када у саобраћају возе бицикле. Поред тога, фокус ће бити стављен на здравствени и спортски аспект вожње бицикла, а постојаће и један забавни и такмичарски полигон за децу. Том приликом, присутнима ће се обратити градоначелник Милан Ђурић и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

Организатори и учесници манифестације код Променаде су Градска управа за заштиту животне средине, Новосадска бициклистичка иницијатива, Удружење "Tour de Fruška", радна група Зелена столица, Градска управа за саобраћај, а активности ће се спроводити и у оквиру кампање „Гледај да те виде, вози се бициклом” у организацији Града Новог Сада уз партнерство са Агенцијом за безбедност саобраћаја, Олимпијским комитетом Србије, ДДОР осигурањем и ЕКО Сербиа.

Нови Сад, 19. април 2024. године