Čitaj mi

OBELEŽAVANJE DANA PLANETE ZEMLJE U NOVOM SADU

Ponedeljak, 22. april 2024. godine
13.00 časova
Plato ispred T.C. Promenada
Bulevar oslobođenja br. 119

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovaće programu obeležavanja Dana planete Zemlje koji Grad Novi Sad obeležava nizom manifestacija na više lokacija, a tom prilikom biće predstavljene različite teme iz oblasti zaštite životne sredine, poput reciklaže, energetske efikasnosti i zaštite vazduha, kojim se bavi resorna Gradska uprava. Na Trgu slobode, ali i na drugim lokacijama, poput platoa Spensa i Promenade, građani će moći da se upoznaju sa mogućnostima koje im Grad nudi u smislu mera za povećanje energetske efikasnosti njihovih objekata ili u vezi sa subvencijama za bicikle, a biće organizovan i kviz o ekologiji za sve posetioce manifestacije sa vrednim nagradama. Između ostalog, na centralnom gradskom trgu će se nalaziti i Edukativni kutak za decu, a građani će moći da donesu staklenu ambalažu i osvoje nagrade, dok će se program u toku dana nastaviti na platou SPENS-a i kod Promenade.

Na platou ispred T.C. Promenada biće predstavljeno šta sve Grad radi u oblasti zaštite vazduha na svojoj teritoriji, podsticajne mere u vidu subvencija Grada za kupovinu bicikla i održana obuka najmlađih sugrađana o tome kako bezbedno upravljati biciklom. Sa decom iz dve novosadske osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ i „Branko Radičević“ biće realizovane aktivnosti na više poligona. Deca će uz prisustvo animatora simulirati određene situacije iz saobraćaja koje im se mogu dogoditi kada u saobraćaju voze bicikle. Pored toga, fokus će biti stavljen na zdravstveni i sportski aspekt vožnje bicikla, a postojaće i jedan zabavni i takmičarski poligon za decu. Tom prilikom, prisutnima će se obratiti gradonačelnik Milan Đurić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Organizatori i učesnici manifestacije kod Promenade su Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Novosadska biciklistička inicijativa, Udruženje "Tour de Fruška", radna grupa Zelena stolica, Gradska uprava za saobraćaj, a aktivnosti će se sprovoditi i u okviru kampanje „Gledaj da te vide, vozi se biciklom” u organizaciji Grada Novog Sada uz partnerstvo sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, Olimpijskim komitetom Srbije, DDOR osiguranjem i EKO Serbia.

Novi Sad, 19. april 2024. godine