Читај ми

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-а

Институт за јавно здравље Војводине у сарадњи са Градском управом за здравство одржаo je конференцију за новинаре поводом 1. децембра - светског дана борбе против сиде.

- Град Нови Сад је финансирао 4 пројеката у износу од 1 000 000 динара настојећи да обједини све сегменте у борби против ове болести - од превенције добијања ХИВ-а, тестирања на тај вирус, до поља инклузије оних који су ХИВ позитивни. Град је у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине, организовао кампању поводом обележавања 1. децембра - светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, затим је помогао ЈАЗАС-у да организује кампању у оквиру 1. децембра обезбеђивањем средства за бесплатно тестирање, као и за пројекат Вршњачка едукација. Град је такође пружио подршку здравственим радницима у примарној здравственој заштити на пољу едукације о ХИВ/АИДС-у. - рекла је члан Градског већа за здравство проф. др Александра Новаков-Микић.

Директорка Института за јавно здравље Војводине проф. др Марија Јевтић истакла је важност индивидуалног рада у Саветовалишту за добровољно поверљиво саветовање и тестирање Нови Сад, који се налази у оквиру Завода за јавно здравље Војводине (Ценатр за контролу и превенцију болести у Футошкој улици 121, број телефона 021/4897-570) наглашавајући да добра сарадња Града и Института траје током целе године.

Конференцији су присуствовали и представници ЈАЗАС-а, који су напоменули да је та невладина организација започела до сада највећу кампању у оквиру које ће се, између осталог, спроводити акција "Кондом за средњошколце" током које ће сваки средњошколац у Војводини добити поклон пакет са кондомом, едукативном брошуром и календаром.

Нови Сад, 1. децембар 2009. године