Čitaj mi

OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo održao je konferenciju za novinare povodom 1. decembra - svetskog dana borbe protiv side.

- Grad Novi Sad je finansirao 4 projekata u iznosu od 1 000 000 dinara nastojeći da objedini sve segmente u borbi protiv ove bolesti - od prevencije dobijanja HIV-a, testiranja na taj virus, do polja inkluzije onih koji su HIV pozitivni. Grad je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, organizovao kampanju povodom obeležavanja 1. decembra - svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, zatim je pomogao JAZAS-u da organizuje kampanju u okviru 1. decembra obezbeđivanjem sredstva za besplatno testiranje, kao i za projekat Vršnjačka edukacija. Grad je takođe pružio podršku zdravstvenim radnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na polju edukacije o HIV/AIDS-u. - rekla je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandra Novakov-Mikić.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Marija Jevtić istakla je važnost individualnog rada u Savetovalištu za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje Novi Sad, koji se nalazi u okviru Zavoda za javno zdravlje Vojvodine (Cenatr za kontrolu i prevenciju bolesti u Futoškoj ulici 121, broj telefona 021/4897-570) naglašavajući da dobra saradnja Grada i Instituta traje tokom cele godine.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici JAZAS-a, koji su napomenuli da je ta nevladina organizacija započela do sada najveću kampanju u okviru koje će se, između ostalog, sprovoditi akcija "Kondom za srednjoškolce" tokom koje će svaki srednjoškolac u Vojvodini dobiti poklon paket sa kondomom, edukativnom brošurom i kalendarom.

Novi Sad, 1. decembar 2009. godine