Читај ми

OБАВЕШТЕЊЕ ГРАДСКЕ ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ЗА КОРИСНИКЕ ПОРТАЛА LPA.GOV.RS

У циљу унапређења електронске идентификације корисника различитих портала јавне управе и  вођења јединствене електронске пријаве корисника, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије је донела нове процедуре у погледу коришћења и пријављивања на портал ЛПА.

У том смислу од понедељка 3. августа 2020. године пријављивање на портал ЛПА, односно процедуре које треба да уради постојећи корисник разликују се у случају корисника који имају креиран електронски идентитет (eID) на порталу еУправа, у односу на кориснике који нису регистровани и не користе Портал еУправа.

За постојеће кориснике портала ЛПА који имају креиран електронски идентитет (eID) на порталу еУправа (euprava.gov.rs), важе следећа правила:
1. Корисници који су се до сада пријављивали на портал ЛПА коришћењем квалификованог електренског сертификата могу да наставе да се пријављују и даље на исти начин;
2. Корисници који су се до сада пријављивали на портал ЛПА корисничким именом и лозинком потребно је да самостално себи изгенеришу параметре за двофакторску аутентикацију на порталу еУправе, и након тога, порталу ЛПА приступе тако што ће бирати опцију „Пријава двофакторском аутентикацијом“.

Уколико постојећи корисници портала ЛПА нису регистровани и не користе портал еУправа (euprava.gov.rs), потребно је да ураде следеће:
1. Корисници који су се до сада пријављивали на портал ЛПА коришћењем квалификованог електренског сертификата потребно је да се региструју на порталу еУправа и добију свој електронски идентитет (eID), а затим наставе да користе портал ЛПА на досадашњи начин;
2. Корисници који су се до сада пријављивали на портал ЛПА корисничким именом и лозинком потребно је да се региструју на порталу еУправа и добију свој електронски идентитет (eID). Након успешне регистрације биће им омогућена опција да самостално изгенеришу параметре за двофакторску аутентикацију и ови корисници ће након тога портал ЛПА моћи да користе тако што ће бирати опцију „Пријава двофакторском аутентикацијом“.

Овакав начин пријављивања на портал ЛПА почиње да се примењује од 3. августа 2020. године, а дан раније на порталима ЛПА и еУправа биће објављено „Упутство за ЛПА кориснике“ којим ће бити детаљно објашњен начини пријаве корисника по новој процедури.

Напомињемо да, до краја месеца августа није могуће регистровање нових корисника Портала ЛПА, а о свим детаљима порески обвезници и будући корисници Портала биће благовремено обавештени.

Нови Сад, 31. јул 2020. године