Читај ми

НОВОСАДСКО ПОЗОРИШТЕ СЛАВИ 48. РОЂЕНДАН

Поводом прославе 48. рођендана Новосадског позоришта публика је вечерас имала прилику да погледа прву репризу представе Идиот, коју су глумци Новосадског позоришта радили са редитељем из Македоније Андрејем Цветановским. Пре почетка представе присутнима на прослави обратили су се директор Новосадског позоришта Валентин Венцел, председник Управног одбора Новосадског позоришта Карољ Кираљ и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Новосадско позориште је заиста једна од институција на понос Новом Саду, а посебно то истичем у години када смо Европска престоница културе. Разноликост и свежина њиховог брижљиво осмишљаваног репертоара надилази очекивања и увек изненади верну публику. Њихово друштвено деловање излази из уских оквира позоришне уметности, па је оно место едукације, квалитетне забаве и културе у најширем смислу речи. Партнер је и у овом најзначајнијем пројекту Града када је реч о култури, у пројекту ЕПК и чини тај симболични мост који нас све повезује и уједињује око племенитх идеја да се дух и нематеријалне вредности истакну у први план и да се види колико оно што оплемењује људски живот може и да буде мотор развоја целокупне заједнице. Желим да наше дивно позориште, које је близу пола века постојања, настави да доприноси духу Српске Атине, Новог Сада, града у којем су култура, иновативност, креативност вредности које се традиционално негују и развијају – нагласио је Далибор Рожић.

Рођенданска седмица почела је 24. јануара изведбом представе Вила Мира, која је намењена најмлађем узрасту. Представу је према тексту Марие Хедри режирала глумица Новосадског позоришта Силвиа Крижан, а изводе је глумци Сенћанског камерног театра. Након тога, 25. јануара, на камерној позоришној сцени одржано је представљање књиге Золтана Барациуша Разумом, емоцијама, а дан касније уследила је представа Народног позоришта из Суботице Три сестре, у режији Абе Себешћена. Два дана након 27. јануара, на завршетку програма, биће изведена Суботичка сецесија позоришта ''Деже Костолањи'', коју је режирао Златко Паковић.

Нови Сад, 27. јануар 2022. године