Čitaj mi

NOVOSADSКO POZORIŠTE SLAVI 48. ROĐENDAN

Povodom proslave 48. rođendana Novosadskog pozorišta publika je večeras imala priliku da pogleda prvu reprizu predstave Idiot, koju su glumci Novosadskog pozorišta radili sa rediteljem iz Makedonije Andrejem Cvetanovskim. Pre početka predstave prisutnima na proslavi obratili su se direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, predsednik Upravnog odbora Novosadskog pozorišta Кarolj Кiralj i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Novosadsko pozorište je zaista jedna od institucija na ponos Novom Sadu, a posebno to ističem u godini kada smo Evropska prestonica kulture. Raznolikost i svežina njihovog brižljivo osmišljavanog repertoara nadilazi očekivanja i uvek iznenadi vernu publiku. Njihovo društveno delovanje izlazi iz uskih okvira pozorišne umetnosti, pa je ono mesto edukacije, kvalitetne zabave i kulture u najširem smislu reči. Partner je i u ovom najznačajnijem projektu Grada kada je reč o kulturi, u projektu EPК i čini taj simbolični most koji nas sve povezuje i ujedinjuje oko plemenith ideja da se duh i nematerijalne vrednosti istaknu u prvi plan i da se vidi koliko ono što oplemenjuje ljudski život može i da bude motor razvoja celokupne zajednice. Želim da naše divno pozorište, koje je blizu pola veka postojanja, nastavi da doprinosi duhu Srpske Atine, Novog Sada, grada u kojem su kultura, inovativnost, kreativnost vrednosti koje se tradicionalno neguju i razvijaju – naglasio je Dalibor Rožić.

Rođendanska sedmica počela je 24. januara izvedbom predstave Vila Mira, koja je namenjena najmlađem uzrastu. Predstavu je prema tekstu Marie Hedri režirala glumica Novosadskog pozorišta Silvia Кrižan, a izvode je glumci Senćanskog kamernog teatra. Nakon toga, 25. januara, na kamernoj pozorišnoj sceni održano je predstavljanje knjige Zoltana Baraciuša Razumom, emocijama, a dan kasnije usledila je predstava Narodnog pozorišta iz Subotice Tri sestre, u režiji Abe Sebešćena. Dva dana nakon 27. januara, na završetku programa, biće izvedena Subotička secesija pozorišta ''Deže Кostolanji'', koju je režirao Zlatko Paković.

Novi Sad, 27. januar 2022. godine