Читај ми

НОВОСАДСКИ ПРОИЗВОЂАЧИ ЗАДОВОЉНИ СТРУЧНОМ ЕКСКУРЗИЈОМ У АУСТРИЈИ ИЗ ОБЛАСТИ ОРГАНСКЕ И КОНТРОЛИСАНЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ

У оквиру реализације мере Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја на територији Града Новог Сада за 2015. годину Град Нови Сад је омогућио пољопривредним произвођачима органске и контролисане пољопривредне производње студијску посету фармама у Аустрији које се баве органском производњом. Стручна екскурзија одржана је у периоду од 24. до 28. маја 2016. године, а организатор путовања је било Национално удружење за развој органске производње „Serbia оrganica“. То удружење је организовало посету на три фарме где су произвођачи могли да се упознају са специфичностима органске производње у Аустрији и да чују искуства аустријских произвођача.

Првог дана посете, организован је обилазак воћњака органске производње јабука у околини Граца на површини од 15 хектара. Током обиласка воћњака произвођачи су могли да се упознају са искуством аустријског произвођача јабука као и са мерама које држава Аустрија предузима у циљу подстицаја за развој органске производње. Подстицаји које даје држава Аустрија за развој органске производње досежу износ и до 700 еура по хектару.

Студијска посета је настављена обиласком фарме „Биоконтрол“ која има ратарску производњу на површини од око 860 хектара и производњу месне расе телади. Власник фарме је упознао наше произвођаче са агротехничким мерама које примењује у ратарској производњи, начином пласмана производа, облицима удруживања органских произвођача и подстицајним мерама за развој органске производње које предузима држава Аустрија.

На трећој фарми „Адамах“ произвођачи су се упознали са повртарском производњом више од 15 врста повртарских култура која се обавља на 135 хектара земље. Произвођачи су се упознали са технологијом гајења шаргарепе на банковима, механизацијом коју користе за овај начин производње, као и са начином паковања и чувања производа и биолошком заштитом коју примењују у заштићеном простору.

Приликом повратка наши произвођачи су констатовали да методе органске производње у Србији не заостају, али да су велике разлике у подстицајима које дају државе, као и у организованости пољопривредних произвођача, док је Градска управа за привреду, уз чију  финансијску подршку је изведена целокупна екскурзија, препозната као једна од ретких локалних самоуправа која увиђа значај органске производње и већ годинама спроводи програм подршке органским пољопривредним произвођачима, као и произвођачима из контролисане производње са територије Града Новог Сада.

Нови Сад, 2. јун 2016. године