Читај ми

НОВОСАДСКА ТОПЛАНА ПРВА У СРБИЈИ ПРОИЗВОДИ И ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са директором ЈКП „Новосадска топлана“ Добросавом Арсовићем обишао новоизграђено когенерационо постројење на Топлотном извору „Запад“. Јавно комунално предузеће „Новосадска топлана“ је завршило изградњу когенерационог постројења, инсталисане снаге од 9,9 MW, на Топлотном извору „Запад“, чиме је завршен стратешки најважнији и најиновативнији пројекат, вредан 6,24 милиона евра, у склопу KfW пројекта „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза IV“, у заједничкој реализацији Министарства рударства и енергетике Републике Србије, Града Новог Сада и ЈКП „Новосадска топлана“ .

- Ово је велики пројекат како за „Новосадску топлану“, тако и за Град Нови Сад и поносимо се новим постројењем какво ни једна топлана у Србији и окружењу не поседује. Пре мање од годину дана, ЈКП „Новосадска топлана“ почела је са извођењем радова и у предвиђеном року их успешно завршила. У сарадњи са Министарством рударства и енергетике, односно са Електропривредом Србије, потписан је уговор према којем ће се електрична енергија ту произведена продавати по повлашћеним, односно, најбољим могућим ценама. Очекујемо да то значајно допринесе приходовној стрaни ЈКП „Новосадска топлана“ која је 2015. годину завршила са одличним пословним резултатима. То предузеће је имало велике дугове, а данас позитивно послује и управо из тог разлога је могла уз сагласнст Градског већа да смањи цене грејања грађанству у Новом Саду, и поред тога што није појефтинила цена гаса. Показали смо да захваљујући резултатима доброг управљања, економичности и домаћинском начину пословања, постоји могућност да се коригују цене комуналних услуга и то на ниже, уколико предузеће остварује добре резултате – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор ЈКП „Новосадска топлана“ Добросав Арсовић  рекао је да ће тим пројектом вредним 6,24 милиона евра, Топлана производити значајну количину електричне енергије од 80.000 мегавата, коју ће пласирати у електродистрибутивну мрежу по стимулисаној цени, као повлашћени произвођач електричне енергије.

- Овај пројекат је од великог значаја за Нови Сад, јер не само што ће „Новосадска топлана“ стицањем статуса повлашћеног произвођача електричне енергије растеретити градски буџет, већ ће и увођењем новог стратешког производа, електричне енергије, смањити ризик и повећати стабилност свог пословања, а корисницима обезбедити још квалитетнију и поузданију услугу. Период исплативости инвестиције, при садашњим условима, је приближно око две и по године, а након тога ће Топлана остваривати нето годишњу добит од когенерационог постројења преко 2,5 милиона евра, што је од великог значаја како за предузеће, тако и за Град, јер се на тај начин може обезбедити део средстава неопходних за одржавање и унапређење техничког система. Такође, испорука топлотне енергије за припрему топле потрошне воде ће бити далеко квалитетнија и стабилнија, од чега ће највише користи имати наши корисници из западног дела града – рекао је директор Арсовић.

Директор је том приликом подсетио на то да се на иницијативу градоначелника, на дневном реду последње седнице Скупштине Града Новог Сада, нашао предлог Новосадске топлане за смањење цена грејања и топле потрошне воде, што је искључиво резултат правилне пословне политике и ликвидности предузећа.

- Све планиране инвестиције Топлане у 2014. и 2015. години су успешно реализоване. Реконструисане су најкритичније деонице вреловодне мреже, што нам је обезбедило квалитетно, стабилно и континуирано пружање услуга нашим корисницима. За предстојеће лето предвиђени су обимни радови између две грејне сезоне, који укључују реконструкцију најстаријих и најнепоузданијих деоница вреловодне мреже на преко 20 локација у граду – истакао је Добросав Арсовић.

Нови Сад, 21. април 2016. године