Čitaj mi

NOVOSADSKA TOPLANA PRVA U SRBIJI PROIZVODI I ELEKTRIČNU ENERGIJU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom JKP „Novosadska toplana“ Dobrosavom Arsovićem obišao novoizgrađeno kogeneraciono postrojenje na Toplotnom izvoru „Zapad“. Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ je završilo izgradnju kogeneracionog postrojenja, instalisane snage od 9,9 MW, na Toplotnom izvoru „Zapad“, čime je završen strateški najvažniji i najinovativniji projekat, vredan 6,24 miliona evra, u sklopu KfW projekta „Rehabilitacija sistema dalјinskog grejanja u Srbiji – faza IV“, u zajedničkoj realizaciji Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Grada Novog Sada i JKP „Novosadska toplana“ .

- Ovo je veliki projekat kako za „Novosadsku toplanu“, tako i za Grad Novi Sad i ponosimo se novim postrojenjem kakvo ni jedna toplana u Srbiji i okruženju ne poseduje. Pre manje od godinu dana, JKP „Novosadska toplana“ počela je sa izvođenjem radova i u predviđenom roku ih uspešno završila. U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, odnosno sa Elektroprivredom Srbije, potpisan je ugovor prema kojem će se električna energija tu proizvedena prodavati po povlašćenim, odnosno, najbolјim mogućim cenama. Očekujemo da to značajno doprinese prihodovnoj strani JKP „Novosadska toplana“ koja je 2015. godinu završila sa odličnim poslovnim rezultatima. To preduzeće je imalo velike dugove, a danas pozitivno posluje i upravo iz tog razloga je mogla uz saglasnst Gradskog veća da smanji cene grejanja građanstvu u Novom Sadu, i pored toga što nije pojeftinila cena gasa. Pokazali smo da zahvalјujući rezultatima dobrog upravlјanja, ekonomičnosti i domaćinskom načinu poslovanja, postoji mogućnost da se koriguju cene komunalnih usluga i to na niže, ukoliko preduzeće ostvaruje dobre rezultate – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor JKP „Novosadska toplana“ Dobrosav Arsović  rekao je da će tim projektom vrednim 6,24 miliona evra, Toplana proizvoditi značajnu količinu električne energije od 80.000 megavata, koju će plasirati u elektrodistributivnu mrežu po stimulisanoj ceni, kao povlašćeni proizvođač električne energije.

- Ovaj projekat je od velikog značaja za Novi Sad, jer ne samo što će „Novosadska toplana“ sticanjem statusa povlašćenog proizvođača električne energije rasteretiti gradski budžet, već će i uvođenjem novog strateškog proizvoda, električne energije, smanjiti rizik i povećati stabilnost svog poslovanja, a korisnicima obezbediti još kvalitetniju i pouzdaniju uslugu. Period isplativosti investicije, pri sadašnjim uslovima, je približno oko dve i po godine, a nakon toga će Toplana ostvarivati neto godišnju dobit od kogeneracionog postrojenja preko 2,5 miliona evra, što je od velikog značaja kako za preduzeće, tako i za Grad, jer se na taj način može obezbediti deo sredstava neophodnih za održavanje i unapređenje tehničkog sistema. Takođe, isporuka toplotne energije za pripremu tople potrošne vode će biti daleko kvalitetnija i stabilnija, od čega će najviše koristi imati naši korisnici iz zapadnog dela grada – rekao je direktor Arsović.

Direktor je tom prilikom podsetio na to da se na inicijativu gradonačelnika, na dnevnom redu poslednje sednice Skupštine Grada Novog Sada, našao predlog Novosadske toplane za smanjenje cena grejanja i tople potrošne vode, što je isklјučivo rezultat pravilne poslovne politike i likvidnosti preduzeća.

- Sve planirane investicije Toplane u 2014. i 2015. godini su uspešno realizovane. Rekonstruisane su najkritičnije deonice vrelovodne mreže, što nam je obezbedilo kvalitetno, stabilno i kontinuirano pružanje usluga našim korisnicima. Za predstojeće leto predviđeni su obimni radovi između dve grejne sezone, koji uklјučuju rekonstrukciju najstarijih i najnepouzdanijih deonica vrelovodne mreže na preko 20 lokacija u gradu – istakao je Dobrosav Arsović.

Novi Sad, 21. april 2016. godine