Читај ми

НОВО ДЕЧЈЕ ИГРАЛИШТЕ НА ЛИМАНУ У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин обишао је реконструисано игралиште у Улици Милице Стојадиновић Српкиње на Лиману чију је обнову финансирала Делегација Европске уније у Републици Србији, и то у присуству амбасадора Делегацијe ЕУ у Републици Србији Њ.Е. Сема Фабриција, министра омладине и спорта Вање Удовичића, као и помоћника министра финансија Марка Јовановића.

-Овај пројекат је показатељ како заједничким радом и синергијом, на више институционалних нивоа, водимо рачуна о најмлађима. Овде су присутни представници Европске уније, и два министарства која су заједно са Градом Новим Садом уложили напор да ово игралиште буде оспособљено за нашу дечицу, која ће од сад моћи да користе овај прелепи и апсолутно безбедан простор за игру на Лиману, направљен по свим европским стандардима. Утрошена је максимална енергија да наши малишани имају што више простора за игру, и једно је сигурно, у наредном периоду трудићемо се да им подаримо још квалитетније детињство изградњом нових дечијих игралишта. Веома смо захвални Европској унији која је финансирала овај пројекат у нашој локалној самоуправи, а драго нам је и што се наставља са улагањем у другим општинама. Хвала и колегама из Министарства финансија, као и Министарству омладине и спорта који су помогли у реализацији овог пројекта – рекао је Огњен Цвјетићанин. 

Пројекат “Реконструкција и побољшање услова за безбедност дечијих игралишта” вредан више од милион евра, који финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА 2014, обухвата потпуну реконструкцију 27 дечијих игралишта у 11 градова и општина у Србији. Сва реконструисана игралишта су пројектована и биће опремљена опремом која задовољава важеће стандарде о безбедности дечијих игралишта који су на снази у Европској унији, а такође се примењују у Републици Србији.

Амбасадор Делегацијe ЕУ у Републици Србији Њ.Е. Сем Фабрицио истакао је да су игралишта места где се склапају прва познанства и граде пријатељства и пожелео деци да уживају у игри, јер се кроз њу граде вредности, учи се поштовање других и треба увек сачувати дете у себи.

Пројектом управља Министарство финансија, док је институционални корисник пројекта Министарство омладине и спорта. Помоћник министра финансија Марко Јовановић је нагласио да су осмех и срећа деце најважнији, а да игралишта управо представљају везу са природом и чине да се време проводи напољу,  а мање пред екранима компјутера.

- Задовољство ми је што управо из Новог Сада који је Европска престоница младих почињемо са реализацијом пројекта, који ће дати, не само овом граду, већ и још десет градова у Србији нова места за игру и разоноду деце. Тиме им омогућавамо да квалитетније проводе своје слободно време, да се играју и да стичу нове пријатеље – закључио је министар Вања Удовичић.

Нови Сад, 26. септембар 2019. године