Čitaj mi

NOVO DEČJE IGRALIŠTE NA LIMANU U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin obišao je rekonstruisano igralište u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje na Limanu čiju je obnovu finansirala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, i to u prisustvu ambasadora Delegacije EU u Republici Srbiji Nј.E. Sema Fabricija, ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, kao i pomoćnika ministra finansija Marka Jovanovića.

-Ovaj projekat je pokazatelј kako zajedničkim radom i sinergijom, na više institucionalnih nivoa, vodimo računa o najmlađima. Ovde su prisutni predstavnici Evropske unije, i dva ministarstva koja su zajedno sa Gradom Novim Sadom uložili napor da ovo igralište bude osposoblјeno za našu dečicu, koja će od sad moći da koriste ovaj prelepi i apsolutno bezbedan prostor za igru na Limanu, napravlјen po svim evropskim standardima. Utrošena je maksimalna energija da naši mališani imaju što više prostora za igru, i jedno je sigurno, u narednom periodu trudićemo se da im podarimo još kvalitetnije detinjstvo izgradnjom novih dečijih igrališta. Veoma smo zahvalni Evropskoj uniji koja je finansirala ovaj projekat u našoj lokalnoj samoupravi, a drago nam je i što se nastavlјa sa ulaganjem u drugim opštinama. Hvala i kolegama iz Ministarstva finansija, kao i Ministarstvu omladine i sporta koji su pomogli u realizaciji ovog projekta – rekao je Ognjen Cvjetićanin. 

Projekat “Rekonstrukcija i pobolјšanje uslova za bezbednost dečijih igrališta” vredan više od milion evra, koji finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2014, obuhvata potpunu rekonstrukciju 27 dečijih igrališta u 11 gradova i opština u Srbiji. Sva rekonstruisana igrališta su projektovana i biće opremlјena opremom koja zadovolјava važeće standarde o bezbednosti dečijih igrališta koji su na snazi u Evropskoj uniji, a takođe se primenjuju u Republici Srbiji.

Ambasador Delegacije EU u Republici Srbiji Nј.E. Sem Fabricio istakao je da su igrališta mesta gde se sklapaju prva poznanstva i grade prijatelјstva i poželeo deci da uživaju u igri, jer se kroz nju grade vrednosti, uči se poštovanje drugih i treba uvek sačuvati dete u sebi.

Projektom upravlјa Ministarstvo finansija, dok je institucionalni korisnik projekta Ministarstvo omladine i sporta. Pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović je naglasio da su osmeh i sreća dece najvažniji, a da igrališta upravo predstavlјaju vezu sa prirodom i čine da se vreme provodi napolјu,  a manje pred ekranima kompjutera.

- Zadovolјstvo mi je što upravo iz Novog Sada koji je Evropska prestonica mladih počinjemo sa realizacijom projekta, koji će dati, ne samo ovom gradu, već i još deset gradova u Srbiji nova mesta za igru i razonodu dece. Time im omogućavamo da kvalitetnije provode svoje slobodno vreme, da se igraju i da stiču nove prijatelјe – zaklјučio je ministar Vanja Udovičić.

Novi Sad, 26. septembar 2019. godine