Читај ми

НОВИ СЕМАФОР НА БУЛЕВАРУ КРАЉА ПЕТРА I ПУШТА СЕ У РЕДОВАН РАД

Новопостављени семафор на пешачком прелазу на Булевару краља Петра I, у близини Машинске школе у Новом Саду, у уторак, 10. септембра 2019. године у 10 часова биће пуштен у редован рад, након што је од 6. септембра 2019. године био на жутом трептачу, што је уобичајена процедура. Новопостављени семафор радиће у детекторском режиму, што значи да ће пешаци притиском на тастер омогућити појаву зеленог светла.

Пешачки прелаз на овој локацији, који је обележен преко четири саобраћајне траке, до сада је био означен само хоризонталном и вертикалном сигнализацијом, што није довољно за пружање максималне безбедности свим учесницима у саобраћају. Због велике густине саобраћаја, више саобраћајних трака по смеру, непосредне близине јавних установа и интензивних пешачких кретања, постојала је оправдана потреба за безбеднијим и ефикаснијим регулисањем саобраћаја постављањем светлосне сигнализације на овом пешачком прелазу.

Нови пешачки семафор радиће у режиму најаве, што значи да ће пешаци притиском на тастер омогућити појаву зеленог светла ради безбедног преласка преко улице. Такође, постављени су и дисплеји који ће одбројавати време трајања црвеног и зеленог светла. Притом ће овај семафор радити у координацији са семафором на раскрсници са Гагариновом улицом, што ће омогућити већи проток саобраћаја на Булевару краља Петра I.

Постојеће разделно острво је срушено и изграђено је ново које се простире у дужини од 170 метара (од Гагаринове улице па све до будућег семафора). Уведен је бициклистички прелаз, а за потребе безбедног кретања слепих и слабовидих лица постављене су плоче упозорења и плоча водиља.

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције

Нови Сад, 9. септембар 2019. године