Čitaj mi

NOVI SEMAFOR NA BULEVARU KRALjA PETRA I PUŠTA SE U REDOVAN RAD

Novopostavlјeni semafor na pešačkom prelazu na Bulevaru kralјa Petra I, u blizini Mašinske škole u Novom Sadu, u utorak, 10. septembra 2019. godine u 10 časova biće pušten u redovan rad, nakon što je od 6. septembra 2019. godine bio na žutom treptaču, što je uobičajena procedura. Novopostavlјeni semafor radiće u detektorskom režimu, što znači da će pešaci pritiskom na taster omogućiti pojavu zelenog svetla.

Pešački prelaz na ovoj lokaciji, koji je obeležen preko četiri saobraćajne trake, do sada je bio označen samo horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, što nije dovolјno za pružanje maksimalne bezbednosti svim učesnicima u saobraćaju. Zbog velike gustine saobraćaja, više saobraćajnih traka po smeru, neposredne blizine javnih ustanova i intenzivnih pešačkih kretanja, postojala je opravdana potreba za bezbednijim i efikasnijim regulisanjem saobraćaja postavlјanjem svetlosne signalizacije na ovom pešačkom prelazu.

Novi pešački semafor radiće u režimu najave, što znači da će pešaci pritiskom na taster omogućiti pojavu zelenog svetla radi bezbednog prelaska preko ulice. Takođe, postavlјeni su i displeji koji će odbrojavati vreme trajanja crvenog i zelenog svetla. Pritom će ovaj semafor raditi u koordinaciji sa semaforom na raskrsnici sa Gagarinovom ulicom, što će omogućiti veći protok saobraćaja na Bulevaru kralјa Petra I.

Postojeće razdelno ostrvo je srušeno i izgrađeno je novo koje se prostire u dužini od 170 metara (od Gagarinove ulice pa sve do budućeg semafora). Uveden je biciklistički prelaz, a za potrebe bezbednog kretanja slepih i slabovidih lica postavlјene su ploče upozorenja i ploča vodilјa.

Gradska uprava za građevinsko zemlјište i investicije

Novi Sad, 9. septembar 2019. godine