Читај ми

НОВИ САД У СУСРЕТ КАНДИДАТУРИ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ 2020. ГОДИНЕ

 

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је представљању годишњег извештаја о раду Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године и Акционог плана за период јануар-јун 2014. године. Присутнима су се том приликом обратили и члан експертског тима ЕПК Митја Чандер и председник Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године др Андреј Фајгељ.

- Нови Сад делима доказује озбиљност у намери да се кандидује за Европску престоницу културе 2020. године. Наш град је спреман за велике пројекте и тврдим да може да стане раме уз раме са било којим европским градом. Сви треба да будемо део слагалице која ће допринети Граду да повећа изгледе за добијање статуса Европске престонице културе. Чврсто верујем у тим људи који ради на том задатку, а неопходно је и укључивање јавног, приватног и невладиног сектора у процес припреме за кандидатуру. То би грађанима Новог Сада, у перспективи, омогућимо како културни, тако и социјални, урбанистички и цивилизацијски просперитет - рекао је градоначелник Вучевић.

Члан експертског тима ЕПК Митја Чандер учествовао је у пројекту „Марибор-Европска престоница културе" и из свог искуства рекао да је припрема кандидатуре озбиљaн подухват који траје више година, као и да је неопходно успоставити везу између културних посленика, институција, уметника, привреде, образовања и политике.

Скупштина Града Новог Сада је на седници одржаној 27. децембра 2012. године донела Решење о образовању и именовању Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе. Неки од стратешких циљева пројекта Нови Сад 2020 су културни, друштвени и урбани развој Новог Сада, европски културни стандарди, демократизација и децентрализација културе, побољшање међународног и националног имиџа Града и развој међународне сарадње.

Директор Културног центра др Андреј Фајгељ изабран је за председника Организационог одбора, а до сада је одржано пет седница, уз константну формалну и неформалну комуникацију чланова. Он је представио у свом излагању активности и динамику реализације пројекта Нови Сад 2020, а потом и известио о досадашњем раду Одбора. Организациони одбор и тим за Европску престоницу културе осмислили су и реализовали низ пројеката који су усмерени у правцу добијања подршке шире јавности и развоја принципа партиципативности, промоције кандидатуре нашег града и испуњавања строгих критеријума предвиђених Одлуком Европског савета и парламента о Европској престоници културе.

Нови Сад, 16. децембар 2013. године