Читај ми

НОВИ САД У АКЦИЈИ „ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ СРБИЈЕ“

Начелница Управе за комуналне послове Града Новог Сада и заменица председника Oперативног штаба за спровођење акције „Велико спремање Србије“ на територији Града Новог Сада Лидија Томаш присуствовала је акцији „Велико спремање Србије“ коју у оквиру кампање „Очистимо Србију“, организује Министарство животне средине и просторног планирања.

-Град Нови Сад се и ове године традиционално укључио у акцију „Очистимо Србију“. Данас чистимо на територији свих 46 месних заједница и очекујемо учешће око 14 хиљада волонтера укључујучи и оне који су организовани у оквиру школских установа, културних, спортских и других организација. Велики број механизације коју су нам јавна предузећа и учесници који раде за Град ставили на располагање чистиће дивље депоније у свим приградским насељима, као и оне са обода града- изјавила је Лидија Томаш и истакла да је у данашњој акцији посебан акценат стављен на чишћење приобаља, индустријских зона и дечијих игралишта која нису у редовном одржавању.

"Велико спремање Србије" је акција у којој грађани Србије, организовано или као појединци, невладине организације, струковна и друга удружења грађана, у сарадњи са комуналним и јавним предузећима, као и другим привредним субјектима, добровољно помажу да се у Србији уклони што више отпада са сметлишта и запрљаних излетишта и да природа и насељена места постану чистијa и здравијa за живот. Град Нови Сад је уложио велики труд да обезбеди волонтерe и организуje неопходну механизацију како би се у акцији „Очистимо Србију“ и ове године истакао као један од лидера у ангажовању на пољу заштите животне средине.Акцији чишћења Рибарског острва, где су учествовали и радници компаније „Merkator- S“ присуствовала је директорица Фонда за заштиту животне средине Републике Србије Жељка Јуракић.

- Веома ми је драго што сваке године окупљамо све већи број људи који виде проблем и хоће да учествују у његовом решавању. Ипак, акцију организујемо само једном у години, а нама је важно да људи сваког дана буду свесни да све што радимо директно утиче на нашу оклину, а самим тим на наше здравље и на здравље наше деце - истакла је директорица Фонда за заштиту животне средине Републике Србије Жељка Јуракић.

Очекује се да ће на територији Града Новог Сада, у данашњој акцији бити очишћено око 30 великих дивљих депонија, које садрже од хиљаду до десет хиљада кубних метара смећа. Позитиван ефекат акције се огледа и у буђењу свести и савести грађана.

Нови Сад, 9. јун 2012. године