Читај ми

НОВИ САД СЕ ПРЕДСТАВИО НА ''БЕОГРАДСКИМ ИНВЕСТИЦИОНИМ ДАНИМА''

Шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада проф. др Маријана Дукић -Мијатовић учествовала је на инвестиционом форуму „Београдски инвестициони дани“ који је одржан 21. и 22. септембра 2015. године у Београду, а који је отворио председник Владе Републике Србије Александар Вучић. Инвестициони форум „Београдски инвестициони дани“ представља јединствену пословну платформу за привредну сарадњу, која је окупила представнике дипломатског кора, министарстава, инвеститора, међународних финансијских институција, банака, страних и домаћих компанија, фондова, привредних комора, градова, регија и кластера југоисточне, централне и западне Европе, Русије, земаља Каспијског басена, Кине и Блиског истока. Град Београд, Привредна комора Београда и Централно европски форум за развој – CEDEF су организатори програма који гради везе Истока и Запада, повезујући пословну и финансијску заједницу кроз снажну базу за директне контакте и пословне договоре.

Представница Града Новог Сада проф. др Маријана Дукић-Мијатовић је учествовала на Панелу 3: “Инвестициони потенцијали локалних самоуправа”. Том приликом она је истакла да Нови Сад поседује национални сертификат ''Град са повољним пословним окружењем'', и да је у процесу стицања регионалног сертификата. Такође, говорила је о значају Универзитета и интензивној сарадњи са том институцијум, о Пословном инкубатору у којем послује 10 компанија, али и усмерењу Града на развој информационих технологија, јер како је објаснила, у граду послује више од 110 IT компанија са укупним годишњим приходом од преко 80 милиона евра.

- Нови Сад тренутно кроз сарадњу са приватним spin-off компанијама учествује у неколико FP7, односно Horizon пројеката: SOCIOTAL, WeLive, CLIPS, MobiWallet, јер је увидео да је управо умрежавање паметних људи и идеја, дакле свих оних који свет поимају као отворено место за примену глобалних решења у властитој средини, нова прилика за материјализацију идеја о томе како паметна економија, мобилност, окружење, паметни људи, живот и паметно управљање могу бити интегрисани у укупну градску инфраструктуру. Континурано улажући у инфраструктуру, Град Nови Сад је определио подстицаје за запошљавање у износу од 200.000 динара по запосленом, а Одлуком о утврђивању доприноса грађевинског земљишта, предвиђено је да допринос који се исплати у целости буде умањен за 30%, док се за изградњу објекта од значаја за привредни развој Града може умањити за још 30%, уз сагласност Градског већа – нагласила је проф. др Маријана Дукић - Мијатовић.

Као активности значајне за привлачење инвеститора навела је и изградњу мултифункционалне хале на потезу Римских шанчева, као и активности на власничком превођењу и привођењу намени 37 ha , будуће Радне зоне Север IV која се налази на одличној локацији уз аутопут Е-75, што је правац од међународног значаја.

Нови Сад, 23. септембар 2015. године