Čitaj mi

НОВИ САД СЕ ПРЕДСТАВИО НА ''БЕОГРАДСКИМ ИНВЕСТИЦИОНИМ ДАНИМА''

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada prof. dr Marijana Dukić -Mijatović učestvovala je na investicionom forumu „Beogradski investicioni dani“ koji je održan 21. i 22. septembra 2015. godine u Beogradu, a koji je otvorio predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić. Investicioni forum „Beogradski investicioni dani“ predstavlja jedinstvenu poslovnu platformu za privrednu saradnju, koja je okupila predstavnike diplomatskog kora, ministarstava, investitora, međunarodnih finansijskih institucija, banaka, stranih i domaćih kompanija, fondova, privrednih komora, gradova, regija i klastera jugoistočne, centralne i zapadne Evrope, Rusije, zemalja Kaspijskog basena, Kine i Bliskog istoka. Grad Beograd, Privredna komora Beograda i Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF su organizatori programa koji gradi veze Istoka i Zapada, povezujući poslovnu i finansijsku zajednicu kroz snažnu bazu za direktne kontakte i poslovne dogovore.

Predstavnica Grada Novog Sada prof. dr Marijana Dukić-Mijatović je učestvovala na Panelu 3: “Investicioni potencijali lokalnih samouprava”. Tom prilikom ona je istakla da Novi Sad poseduje nacionalni sertifikat ''Grad sa povoljnim poslovnim okruženjem'', i da je u procesu sticanja regionalnog sertifikata. Takođe, govorila je o značaju Univerziteta i intenzivnoj saradnji sa tom institucijum, o Poslovnom inkubatoru u kojem posluje 10 kompanija, ali i usmerenju Grada na razvoj informacionih tehnologija, jer kako je objasnila, u gradu posluje više od 110 IT kompanija sa ukupnim godišnjim prihodom od preko 80 miliona evra.

- Novi Sad trenutno kroz saradnju sa privatnim spin-off kompanijama učestvuje u nekoliko FP7, odnosno Horizon projekata: SOCIOTAL, WeLive, CLIPS, MobiWallet, jer je uvideo da je upravo umrežavanje pametnih ljudi i ideja, dakle svih onih koji svet poimaju kao otvoreno mesto za primenu globalnih rešenja u vlastitoj sredini, nova prilika za materijalizaciju ideja o tome kako pametna ekonomija, mobilnost, okruženje, pametni ljudi, život i pametno upravljanje mogu biti integrisani u ukupnu gradsku infrastrukturu. Kontinurano ulažući u infrastrukturu, Grad Novi Sad je opredelio podsticaje za zapošljavanje u iznosu od 200.000 dinara po zaposlenom, a Odlukom o utvrđivanju doprinosa građevinskog zemljišta, predviđeno je da doprinos koji se isplati u celosti bude umanjen za 30%, dok se za izgradnju objekta od značaja za privredni razvoj Grada može umanjiti za još 30%, uz saglasnost Gradskog veća – naglasila je prof. dr Marijana Dukić - Mijatović.

Kao aktivnosti značajne za privlačenje investitora navela je i izgradnju multifunkcionalne hale na potezu Rimskih šančeva, kao i aktivnosti na vlasničkom prevođenju i privođenju nameni 37 ha , buduće Radne zone Sever IV koja se nalazi na odličnoj lokaciji uz autoput E-75, što je pravac od međunarodnog značaja.

Novi Sad, 23. septembar 2015. godine