Читај ми

НОВИ САД ПРВИ У СРБИЈИ ДОБИО СТРАТЕШКУ МАПУ БУКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је представљању пројекта „Стратешка мапа буке и акциони план за град Нови Сад у реализацији ИПА пројекта прекограничне сарадње Србија – Мађарска“. Том приликом учесници овог пројекта предали су Граду на коришћење стратешки документ у циљу побољшања услова живота грађана Новог Сада. Конференцији су присуствовали и заменик градоначелника мађарског града Баје Роберт Ферчак, декан Технолошког факултета Нови Сад Золтан Заварго, шефица Канцеларије за локални економски развој Оливера Симовић и представници Института за заштиту на раду.

Главни носилац пројекта био је град Баја из Мађарске, а пројектни партнер са српске стране Технолошки факултет Нови Сад. У реализацији пројекта, учествовао је Институт за заштиту на раду као извођач мерења и израде акционог плана, а у обезбеђивању одговарајућих података значајан допринос дао је и Завод за изградњу Града, док је Град Нови Сад учествовао у суфинансирању пројекта.

Циљ пројекта је био да се припреми Стратешка мапа буке и акциони планови за оба града. Он ће помоћи Србији да усклади свој законски оквир са директивама Европске уније у области смањења буке, али и омогућити примену ових директива у јужним регионима Мађарске.

- Сарадња са суседним државама и њиховим градовима од изузетног је значаја, а ИПА пројекти прекограничне сарадње Србија-Мађарска потпомажу заједнички развој мађарско-српских пограничних подручја уз подршку Европске уније. Кроз тежњу да се Град развија, укључили смо се у пројекат који ће нашим суграђанима обезбедити боље услове живота. Мађарска је одличан партнер, јер има велико искуство у изради стратешких мапа и акционих планова за сузбијање буке. На основу те мапе, урађен je и план за њено отклањање у најкритичнијим деловима града, тамо где бука прелази дозвољен ниво. То ће донети значајно унапређење животне околине и побољшање услова живота како грађанима Баје, тако и Новог Сада, а надам се да ћемо наставити са јачањем већ добре сарадње са нашим суседима и у будућности – рекао је градоначелник Вучевић и том приликом захвалио се свим учесницима овог пројекта.

Декан Технолошког факултета Золтан Заварго је истакао да ће највеће користи од овог пројекта имати грађани Новог Сада јер ће стратешка мапа буке и акциони план бити основ да се ниво буке сведе на ниво који се захтева ЕУ стандардима и нашим правним актима. Такође је нагласио да је Нови Сад први град у Србији који је урадио овај стратешки план, а без стратешке карте и акционог плана град не може да конкурише на ЕУ фондовима.

Заменик градоначелника мађарског града Баје Робет Ферчак рекао је да је поносан на Нови Сад и Бају што имају стратешке мапе буке и изразио велико задовољство што је овим пројектом учињен први корак ка плодној и успешној сарадњи између града Баје и Новог Сада.

Нови Сад, 27. новембар 2013. године