Читај ми

НОВИ САД ПРВИ ГРАД У СРБИЈИ У КОЈЕМ СВЕ УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ ИМАЈУ ПЕТОГОДИШЊУ СТРАТЕГИЈУ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је завршној Конференцији: Стратешко планирање у установама културе одржаној у Скупштини града. Наиме, у складу са Стратегијом културног развоја Града Новог Сада за период 2016-2026. године и актуелним двогодишњим Акционим планом, Градска управа за културу, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондација „Нови Сад - 2021“ у сарадњи са УНЕСКО катедром за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду, пре годину дана, заједнички су покренули „Пројекат 33“.

Циљ је био јачање капацитета установа културе у Новом Саду за стратешко планирање. У оквиру тога је пружена професионална едукација и подршка запосленима у тим установама за израду стратешких планова, а ради већег учешћа грађана у јавном културном животу.

- Град Нови Сад је постао први град у Србији у коме све установе културе имају петогодишње стратешке планове. Укупно 33 такве установе су се током претходних годину дана посветиле исцрпном раду и синхронизовано деловале кроз све фазе пројекта које смо пред њих поставили. Данас, на завршној конференцији можемо са задовољством да констатујемо да смо остварили заједнички циљ, али, што је још важније, да смо направили додатни корак напред, ка суштинским, квалитативним и великим променама на боље. Нови Сад је овим постао један од ретких градова у региону са стратешким приступом у области културе, заснованим на савременим принципима европских културних политика. Ово је свакако и још један показатељ заједничког деловања свих градских установа и нивоа власти, тако да честитам представницима установа који су са својим колегама спроводили овај захтеван пројекат, као и колегама из Покрајине, УНЕСКО катедре, Фондације 2021 и другима – рекао је Далибор Рожић.

У оквиру конференције су представљени резултати рада на стратегији свих установа, а одржане су и дискусије о наредним корацима установа културе. У уводном делу, о „Пројекту 33“ говорили су његови руководиоци Горан Томка и Вишња Кисић. Они су се осврнули на саму бит процеса -  методологију, концепт, изазове у раду и резултате. Целокупан процес методолошког планирања, едукације и менторства организовала је УНЕСКО катедра, Универзитета уметности у Београду, а присутнима се обратила и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић која је похвалила ангажовање свих учесника на пројекту и пожелела да реализација постављених циљева буде ефикасна и плодотворна.

Нови Сад, 14. октобар 2019. године