Читај ми

НОВИ САД ПРОСЛАВИО РОЂЕНДАН

Поводом Дана Града Новог Сада, у Српском народном позоришту на сцени ''Јован Ђорђевић'' одржана je Свечана академија, у оквиру које je градоначелник Новог Сада Игор Павличић уручиo Фебруарску награду овогодишњем лауреату др Душану Попову.
- Рођендан Новог Сада лепа је прилика да истакнемо Новосађанина који је својим заслугама допринео промоцији слободарских и културних вредности и да му доделимо престижну Фебруарску награду. Ове године то високо признање припало је нашем уваженом суграђанину, новинару, публицисти и историчару, друштвеном и културном раднику, др Душану Попову. Он је аутентични дух Новог Сада и Војводине трајно урезао у јединствену енциклопедију у којој је кроз судбине људи и догађаје осликан, и за будуће генерације запамћен, наш Нови Сад. У име Града Новог Сада, срдачно честитам једном од најзаслужнијих прегалаца на истраживању, неговању и афирмисању културно историјске традиције нашег града и Покрајине, уз жељу да његов даљи рад буде бар подједнако успешан као и досадашњи – истакао је градоначелник Павличић.

Како је нагласио др Душан Попов податке о личностима, установама и организацијама за Енциклопедију Новог Сада почео је да прикупља још 1945. године када је дошао у Нови Сад.

- Радећи као новинар много сам сазнавао о људима и догађајима, што ми је много олакшало прикупљање грађе за Енциклопедију Новог Сада, а на тај начин дошао сам и до бројних фотографија – рекао је др Душан Попов и захвалио се на важном признању.

Председник Скупштине Александар Јовановић уручио је Посебну награду Града Новог Сада Олаху Винцеу, слободном уметнику, новинару, хуманисти и активисти за људска права на свечаном пријему у Градској кући. Посебна награда Новог Сада Олаху Винцеу је додељена као јавно признање града за изузетан допринос развоју мултикултуралности, исказан музиком и друштвеним радом и активизмом за учешће Рома у културном и јавном животу Новог Сада.

И ове године прослави Дана Новог Сада присуствовале су делегације бројних градова међу којима су Марибор, Архус, Гомељ, Дортмунд, Крањ и други са којима Нови Сад негује пријатељске односе. Такође са белоруским Гомељом пописано је Писмо о намерама о успостављању сарадње, а уприличена је и изложба савремене белоруске графике, која је организована у склопу привредне, политичке и културне сарадње између Републике Белорусије и Града Новог Сада.

Нови Сад, 1. фебруар 2012. године