Čitaj mi

NOVI SAD PROSLAVIO ROĐENDAN

Povodom Dana Grada Novog Sada, u Srpskom narodnom pozorištu na sceni ''Jovan Đorđević'' održana je Svečana akademija, u okviru koje je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić uručio Februarsku nagradu ovogodišnjem laureatu dr Dušanu Popovu.
- Rođendan Novog Sada lepa je prilika da istaknemo Novosađanina koji je svojim zaslugama doprineo promociji slobodarskih i kulturnih vrednosti i da mu dodelimo prestižnu Februarsku nagradu. Ove godine to visoko priznanje pripalo je našem uvaženom sugrađaninu, novinaru, publicisti i istoričaru, društvenom i kulturnom radniku, dr Dušanu Popovu. On je autentični duh Novog Sada i Vojvodine trajno urezao u jedinstvenu enciklopediju u kojoj je kroz sudbine ljudi i događaje oslikan, i za buduće generacije zapamćen, naš Novi Sad. U ime Grada Novog Sada, srdačno čestitam jednom od najzaslužnijih pregalaca na istraživanju, negovanju i afirmisanju kulturno istorijske tradicije našeg grada i Pokrajine, uz želju da njegov dalji rad bude bar podjednako uspešan kao i dosadašnji – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Kako je naglasio dr Dušan Popov podatke o ličnostima, ustanovama i organizacijama za Enciklopediju Novog Sada počeo je da prikuplja još 1945. godine kada je došao u Novi Sad. 

- Radeći kao novinar mnogo sam saznavao o ljudima i događajima, što mi je mnogo olakšalo prikupljanje građe za Enciklopediju Novog Sada, a na taj način došao sam i do brojnih fotografija – rekao je dr Dušan Popov i zahvalio se na važnom priznanju.

Predsednik Skupštine Aleksandar Jovanović uručio je Posebnu nagradu Grada Novog Sada Olahu Vinceu, slobodnom umetniku, novinaru, humanisti i aktivisti za ljudska prava na svečanom prijemu u Gradskoj kući. Posebna nagrada Novog Sada Olahu Vinceu je dodeljena kao javno priznanje grada za izuzetan doprinos razvoju multikulturalnosti, iskazan muzikom i društvenim radom i aktivizmom za učešće Roma u kulturnom i javnom životu Novog Sada.

I ove godine proslavi Dana Novog Sada prisustvovale su delegacije brojnih gradova među kojima su Maribor, Arhus, Gomelj, Dortmund, Kranj i drugi sa kojima Novi Sad neguje prijateljske odnose. Takođe sa beloruskim Gomeljom popisano je Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje, a upriličena je i izložba savremene beloruske grafike, koja je organizovana u sklopu privredne, političke i kulturne saradnje između Republike Belorusije i Grada Novog Sada.

Novi Sad, 1. februar 2012. godine