Читај ми

НОВИ САД ПРОШИРИО ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ НА СПРЕЧАВАЊУ ШИРЕЊА KОРОНА ВИРУСА: “ЦИKЛОНИЗАЦИЈА” ОД ВЕЧЕРАС ДЕЗИНФИKУЈЕ НАЈФРЕKВЕНТНИЈЕ ДЕЛОВЕ ГРАДА, ОД СУТРА И ОKОЛИНУ БОЛНИЦА И ДОМОВА ЗДРАВЉА

Према одлуци Штабa за ванредне ситуације Града Новог Сада од данас ће додатно бити проширене превентивне мере заштите здравља грађана и спречавања ширења корона вируса. Сходно одлуци, “Циклонизација” од вечерас, 18. 03. 2020. године, почиње и са редовним третманима дезинфекције на отвореном у улицама у ширем центру Новог Сада, односно у најфреквентнијим деловима града. Штаб је такође одлучио да од сутра почне дезинфекција на отвореном у блоковима  у околини свих здравствених установа: Kлиничког центра Војводине, Зграде хитне помоћи, Завода за заштиту студената, Специјалне реуматске болнице, Завода за јавно здравље Војводине, Института у Сремској Kаменици, Војне болнице у Петроварадину и свих објеката Дома здравља Нови Сад. Дезинфекција у ширем центру града и у блоковима око свих медицинских установа биће изведена најсавременијим УЛВ генераторима са камиона, теренаца и аутомобила “Циклонизције”. Ови третмани ће се изводити свакодневно, све док, по препоруци струке, буде било потребно. Од јуче, 17. 03. 2020. године, су почели и свакодневни третмани дезинфекције свих стајалишта ЈГСП “Нови Сад”, као и Међумесне аутобуске станице и Железничке станице.  Уз то, од протеклог викенда, током сваке ноћи оперативци “Циклонизације” дезинфикују све аутобусе ЈГСП Нови Сад који се користе, а ова мера ће бити на снази све док за тим буде било потребе.

Подсетимо, такође, да од јуче екипе “Циклонизације”, изводе и редовну дезинфекцију улаза стамбених зграда (улази, гелендери, холови зграда, ходници, лифтови). Реч је о ширем сету мера које градска управа координира у циљу заштите здравља грађана и спречавању ширења корона вируса, а екипе “Циклонизације” су већ извеле третмане у зградама на Подбари и у Старом граду и делу Лимана. Наредних дана, систематска акција ће се ширити од центра града према ободима. Спроведени третмани дезинфекције прописно се обележавају у циљу обавештења на сваком улазу објекта колективног становања. Третмани дезинфекције нису опасни по станаре зграда након извођења. У наредном периоду, након завршетка Подбаре, Старог Града и Лимана, екипе оперативаца биће усмераване на остале делове града: Грбавицу, Адамовићево насеље, Роткварију, Телеп, Сателит, Ново насеље, Банатић, Детелинару, Kлису…

Грађани треба да знају да је реч о додатним мерама заштите које спроводи Град Нови Сад и да никако не смеју да престану са применом препоручених хигијенских и санитарних мера самозаштите и превенције које треба да прекину ширење корона вируса. Третмани дезинфекције свакодневно се изводе и у низу јавних објеката. Дезинфекција се свакодневно изводи и у пословницама ”Информтике” и других јавних предузећа, просторима свих градских управа, као и зградама судова, правобранилаштва, у Скупштини града, Градској кући, просторијама матичара, инспекција, робних резерви.
Третмани се изводе дезифицијенсом који делује на све типове вируса, бактерија и гљивица. Дезифицијенс се аплицира ручним пумпама, електричним и моторним аеросол генераторима и леђним моторним прскалицама, а у акцији дезинфекције улаза стамбених зграда оперативцима “Циклонизације” помажу и обучени оперативци ЈKП “Градско зеленило” и ЈKП Стан”.

Нови Сад, 18. март 2020. године