Čitaj mi

NOVI SAD PROŠIRIO PREVENTIVNE MERE NA SPREČAVANjU ŠIRENjA KORONA VIRUSA: “CIKLONIZACIJA” OD VEČERAS DEZINFIKUJE NAJFREKVENTNIJE DELOVE GRADA, OD SUTRA I OKOLINU BOLNICA I DOMOVA ZDRAVLjA

Prema odluci Štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada od danas će dodatno biti proširene preventivne mere zaštite zdravlja građana i sprečavanja širenja korona virusa. Shodno odluci, “Ciklonizacija” od večeras, 18. 03. 2020. godine, počinje i sa redovnim tretmanima dezinfekcije na otvorenom u ulicama u širem centru Novog Sada, odnosno u najfrekventnijim delovima grada. Štab je takođe odlučio da od sutra počne dezinfekcija na otvorenom u blokovima  u okolini svih zdravstvenih ustanova: Kliničkog centra Vojvodine, Zgrade hitne pomoći, Zavoda za zaštitu studenata, Specijalne reumatske bolnice, Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Instituta u Sremskoj Kamenici, Vojne bolnice u Petrovaradinu i svih objekata Doma zdravlja Novi Sad. Dezinfekcija u širem centru grada i u blokovima oko svih medicinskih ustanova biće izvedena najsavremenijim ULV generatorima sa kamiona, terenaca i automobila “Ciklonizcije”. Ovi tretmani će se izvoditi svakodnevno, sve dok, po preporuci struke, bude bilo potrebno. Od juče, 17. 03. 2020. godine, su počeli i svakodnevni tretmani dezinfekcije svih stajališta JGSP “Novi Sad”, kao i Međumesne autobuske stanice i Železničke stanice.  Uz to, od proteklog vikenda, tokom svake noći operativci “Ciklonizacije” dezinfikuju sve autobuse JGSP Novi Sad koji se koriste, a ova mera će biti na snazi sve dok za tim bude bilo potrebe.

Podsetimo, takođe, da od juče ekipe “Ciklonizacije”, izvode i redovnu dezinfekciju ulaza stambenih zgrada (ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi). Reč je o širem setu mera koje gradska uprava koordinira u cilju zaštite zdravlja građana i sprečavanju širenja korona virusa, a ekipe “Ciklonizacije” su već izvele tretmane u zgradama na Podbari i u Starom gradu i delu Limana. Narednih dana, sistematska akcija će se širiti od centra grada prema obodima. Sprovedeni tretmani dezinfekcije propisno se obeležavaju u cilju obaveštenja na svakom ulazu objekta kolektivnog stanovanja. Tretmani dezinfekcije nisu opasni po stanare zgrada nakon izvođenja. U narednom periodu, nakon završetka Podbare, Starog Grada i Limana, ekipe operativaca biće usmeravane na ostale delove grada: Grbavicu, Adamovićevo naselje, Rotkvariju, Telep, Satelit, Novo naselje, Banatić, Detelinaru, Klisu…

Građani treba da znaju da je reč o dodatnim merama zaštite koje sprovodi Grad Novi Sad i da nikako ne smeju da prestanu sa primenom preporučenih higijenskih i sanitarnih mera samozaštite i prevencije koje treba da prekinu širenje korona virusa. Tretmani dezinfekcije svakodnevno se izvode i u nizu javnih objekata. Dezinfekcija se svakodnevno izvodi i u poslovnicama ”Informtike” i drugih javnih preduzeća, prostorima svih gradskih uprava, kao i zgradama sudova, pravobranilaštva, u Skupštini grada, Gradskoj kući, prostorijama matičara, inspekcija, robnih rezervi.
Tretmani se izvode dezificijensom koji deluje na sve tipove virusa, bakterija i gljivica. Dezificijens se aplicira ručnim pumpama, električnim i motornim aerosol generatorima i leđnim motornim prskalicama, a u akciji dezinfekcije ulaza stambenih zgrada operativcima “Ciklonizacije” pomažu i obučeni operativci JKP “Gradsko zelenilo” i JKP Stan”.

Novi Sad, 18. mart 2020. godine