Читај ми

НОВИ САД ПОСТАО СЕДИШТЕ ВЕЛИКЕ АМЕРИЧКЕ КОМПАНИЈЕ КОЈА ОТВАРА НА ХИЉАДЕ НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са представником Новосадског привредног друштва НЕОБУС Петром Матијевићем присуствовао потписивању уговора о дугорочном закупу производне хале од око 18.000 м² у индустријској зони града Новог Сада. Уговор је потписан између новосадског привредног друштва НЕОБУС доо, које послује у саставу Индустрије меса „Матијевић“ доо Нови Сад и америчке компаније DELPHI EUROPEN HOLDINGS LIMITED са својим представништвом DELPHI PACKARD доо у Новом Саду. Овлашћени представници уговорних страна били су за NEOBUS doo Нови Сад директор Мирко Калкан, директор ИМ Матијевић доо Нови Сад Бранка Грубор и директор МПЗ-Аграр доо Нови Сад Жељко Радановић, а за DELPHI PACKARD DOO Нови Сад директори Зденек Блазек из Чешке Републике и Винцент Фагард из Белгије.

- Ово је велики дан за Нови Сад и Новосађане и веома сам поносан што је Нови Сад постао седиште тако велике међународне компаније као што је DELPHI. Још смо поноснији што је дошло до сарадње са највећом домаћом компанијом „Матијевић“, а која је заснована на здравим,  рационалним и економски оправданим основама. Овакав подухват, отварање нових 3000 радних места у производњи, није виђен у нашем граду деценијама. У питању је 3000 нових плата у Новом Саду, које се опорезују у буџет Града, а поред директног упошљавања, неминовно ће доћи и до додатних запошљавања и пораста промета и обима пружања других услуга у граду. Тако се покреће привреда једне државе, региона и једног града, а велику захвалност дугујемо и председнику Владе Александру Вучићу на најдиректнијој подршци овом пројекту, као и компанији „Матијевић“ и представницима градске администрације који су стрпљењем и упорношћу 14 месеци били у контакту и разговорима са америчким инвеститорима и довели нас до закључења овог уговора – рекао је градоначелник и поручио господину Фагарду и његоовм тиму да су одабрали право место за развој компаније – У ширем контексту, долазак међународних компанија мапира град у међународним оквирима, а јасна је и порука која се шаље у политичкој конотацији, да велике компаније Србију дугорочно виде као стабилан регион. Све што овај производни погон произведе у Новом Саду, биће извозног карактера, што директно утиче на спољнотрговински дефицит и ми ћемо имати нове производе направљене у Србији. Надам се да ће Новосађани и грађани из суседних општина искористити ову шансу и наћи послове у сектору привреде – нагласио је градоначелник Милош Вучевић и пожелео добродошлицу DELPHI компанији у Нови Сад и успешно пословање.

- Ради се о уговору две потпуно приватне компаније, америчке DELPHI који има промет 17 милијарди долара и ИМ „Матијевић“, која је такође у приватном власништву. Ова инвестиција је првенствено значајна за Нови Сад у којем ће бити запослено око 3 000 људи. Моја фирма запошљава 2500 људи и ја знам шта значи запослити једног радника и колико кошта једно радно место. Ово је одлична шанса за све незапослене грађане Новог Сада. Такође, долазак овако реномиране америчке компаније значајна је, како за град, тако и за нашу земљу, јер је послат сигнал да је ово добро место за пословање. Када у једну средину дође америчка фирма, то аутоматски значи и сигурност улагања. И за моју компанију је то путоказ да улажем и даље, односно да зараду усмеравам на куповину нових фирми у граду и земљи - рекао је Петар Матијевић.

Господин Винцент Фагард из Белгије који је потписао уговор у име  DELPHI PACKARD doo Нови Сад захвалио се Граду Новом Саду и градоначелнику Милошу Вучевићу на исказаном лидерству и на стрпљењу које је имао у преговорима са овако великом корпорацијом, а посебну захвалност је упутио и Влади Републике Србије за подршку овом пројекту.

-Велико је задовољство и част бити данас овде и представљати DELPHI корпорацију. Ми смо компанија која производи делове за аутомобилску индустрију, снабдевамо све главне клијенте широм света и водећи смо у свету на пољу електронике за аутомобиле. Ово је важан дан у нашој корпоративној историји, као први корак начињен ка инвестирању у Србији. Ми, као велика мултинационална компанија, први пут инвестирамо у нову земљу, тако да је потписивање овог уговора, са те тачке гледишта, веома важан тренутак. Ми ћемо имати значајна улагања која ће се одвијати у фазама у наредне три године, што ће довести до отварања нових радних места за око 3000 људи до 2018. године. Већ следеће године до лета, имаћемо 1000 људи који ће радити у нашем објекту – рекао је Винцент Фагард.

Компанија DELPHI EUROPEN HOLDINGS LIMITED је водећа светска технолошка компанија за тржиште аутомобила и комерцијалних возила, која пружа решења за безбеднију вожњу унапређујући квалитет возила у саобраћају и заштиту животне средине са еколошког становишта. У закупљеном простору у Новом Саду, компанија DELPHI има намеру да производи опрему за повезивање жица и каблова неопходних за аутомобилску индустрију, тако да ће постојати потреба за запошљавањем од око 3000 радника, што ће домаћој економији бити од огромног значаја, како за град Нови Сад и Војводину, тако и за Републику Србију уопште. 

Нови Сад, 23. децембар 2015. године