Читај ми

НОВИ САД ПОСТАО ПОСТАО БОГАТИЈИ ЗА ЈОШ ЈЕДНУ СВЕТСКИ ПОЗНАТУ КОМПАНИЈУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном пуштању у рад фабрике у Каћу „Lianbo Precision Technology Serbia D.O.O.“ која је прва фабрике компаније „Jiangsu Lianbo Precision Technology“ у Европи. У питању је реномирана кинеска компанија која од 2011. године производи металне делове за све врсте мотора у аутомобилској индустрији. Планирана производња ће бити реализована на оквирно 20.000 квадратних метара, а посао ће добити пет стотина људи. Вредност инвестиције је 80 милиона евра, а фабрика се гради у две фазе - на површини од 14.000 м2 у фази 1 која је окончана, и на додатних 6.000м2 у фази 2, што ће бити реализовано почетком наредне године.

- Желимо добродошлицу у радну зону Каћ великој кинеској компанији „Лианбо“ и почаствовани смо што баш у Новом Саду отварају своју прву дивизију у Европи. Ми смо, као локална самоуправа, још пре више од једне деценије, када је на чело града дошао Милош Вучевић, увидели колико је важно стварање што привлачнијег пословног окружења. У последњих 12 година, низали су се успех за успехом, фабрика за фабриком, радна места су почела да се попуњавају, и отварају нова, градска каса да се пуни... Долазак кинеске компаније „Лианбо“ је велика вест за Нови Сад, и за Србију. Уз помоћ и подршку председника Републике Србије Александра Вучића, успели смо да се изборимо да овај светски гигант изабере баш нашу државу, и баш наш град. Желим срећан почетак рада управи и свим запосленима у компанији „Лианбо“, и сигуран сам у то да ће челично пријатељство народа Кине и Србије бити још снажније у годинама које су пред нама! – рекао је градоначелник Милан Ђурић и додао да је у периоду од 2012. до 2023. године, у инфраструктурно опремање радних зона уложено преко 5,7 милијарди динара, а да се у наредном периоду у те сврхе планира издвајање милијарду динара - Захваљујући повољној пословној клими, на новосадско тржиште су дошли инвеститори из целог света, а бележимо директна улагања од око 332 милиона eврa и 9.974 новоотворених радних места. У нaрeдном пeриoду очекујемо улaгaњa oд око 370 милиона eврa и oтвaрaњe још 2875 нових рaдних мeстa.

Поред градоначелника Ђурића, током званичног програма пуштања у рад фабрике говорили су и потпредседник Владе и министар одбране, мандатар за састав нове Владе Републике Србије Милош Вучевић, амбасадор НР Кине у Србији Њ. Е. Ли Минг, као и представници компаније „Jiangsu Lianbo“ и њихови партнери. Уз честитке кинеским пријатељима и похвале руководству Града Новог Сада, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је да отварање фабрике у Каћу није нешто што се дешава сваки дан и подразумева, него плод озбиљног рада, јасне стратегије, али и челичног пријатељства Србије и Кине.

-Најдраже ми је што сам од наших држављана, који су међу првима запослени у „Лианбоу“, чуо да су задовољни оним што им је пружено. Очекујемо да број запослених из Србије расте, да плате буду добре и конкурентне, у складу са највишим просеком зараде који, уз Београд, карактерише и Нови Сад - истакао је Вучевић.

„Лианбо“ је фирма са седиштем у Џенђангу, у провинцији Ђангсу, која има три фабрике у Кини, а позната је по производњи компонената за потребе Фолксвагена, Нидека и Боша.

- Наша мисија је да у будућности постанемо стандард у глобалној индустрији брзог штанцовања делова за моторе и водећи светски добављач услуга у аутомобилској индустрији. Отуда, желимо да постанемо сигуран и поуздан глобални партнер од највећег поверења за наше бројне клијенте - подвукао је генерални директор компаније „Лианбо“ Ћингпонг Шо и додао да ће користи од фабрике у Каћу имати и Нидек, Бош и Континентал који већ послују у Србији.

Нови Сад, 25. април 2024. године