Čitaj mi

NOVI SAD POSTAO POSTAO BOGATIJI ZA JOŠ JEDNU SVETSKI POZNATU KOMPANIJU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom puštanju u rad fabrike u Kaću „Lianbo Precision Technology Serbia D.O.O.“ koja je prva fabrike kompanije „Jiangsu Lianbo Precision Technology“ u Evropi. U pitanju je renomirana kineska kompanija koja od 2011. godine proizvodi metalne delove za sve vrste motora u automobilskoj industriji. Planirana proizvodnja će biti realizovana na okvirno 20.000 kvadratnih metara, a posao će dobiti pet stotina ljudi. Vrednost investicije je 80 miliona evra, a fabrika se gradi u dve faze - na površini od 14.000 m2 u fazi 1 koja je okončana, i na dodatnih 6.000m2 u fazi 2, što će biti realizovano početkom naredne godine.

- Želimo dobrodošlicu u radnu zonu Kać velikoj kineskoj kompaniji „Lianbo“ i počastvovani smo što baš u Novom Sadu otvaraju svoju prvu diviziju u Evropi. Mi smo, kao lokalna samouprava, još pre više od jedne decenije, kada je na čelo grada došao Miloš Vučević, uvideli koliko je važno stvaranje što privlačnijeg poslovnog okruženja. U poslednjih 12 godina, nizali su se uspeh za uspehom, fabrika za fabrikom, radna mesta su počela da se popunjavaju, i otvaraju nova, gradska kasa da se puni... Dolazak kineske kompanije „Lianbo“ je velika vest za Novi Sad, i za Srbiju. Uz pomoć i podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uspeli smo da se izborimo da ovaj svetski gigant izabere baš našu državu, i baš naš grad. Želim srećan početak rada upravi i svim zaposlenima u kompaniji „Lianbo“, i siguran sam u to da će čelično prijateljstvo naroda Kine i Srbije biti još snažnije u godinama koje su pred nama! – rekao je gradonačelnik Milan Đurić i dodao da je u periodu od 2012. do 2023. godine, u infrastrukturno opremanje radnih zona uloženo preko 5,7 milijardi dinara, a da se u narednom periodu u te svrhe planira izdvajanje milijardu dinara - Zahvaljujući povoljnoj poslovnoj klimi, na novosadsko tržište su došli investitori iz celog sveta, a beležimo direktna ulaganja od oko 332 miliona evra i 9.974 novootvorenih radnih mesta. U narednom periodu očekujemo ulaganja od oko 370 miliona evra i otvaranje još 2875 novih radnih mesta.

Pored gradonačelnika Đurića, tokom zvaničnog programa puštanja u rad fabrike govorili su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, ambasador NR Kine u Srbiji Nj. E. Li Ming, kao i predstavnici kompanije „Jiangsu Lianbo“ i njihovi partneri. Uz čestitke kineskim prijateljima i pohvale rukovodstvu Grada Novog Sada, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da otvaranje fabrike u Kaću nije nešto što se dešava svaki dan i podrazumeva, nego plod ozbiljnog rada, jasne strategije, ali i čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

-Najdraže mi je što sam od naših državljana, koji su među prvima zaposleni u „Lianbou“, čuo da su zadovoljni onim što im je pruženo. Očekujemo da broj zaposlenih iz Srbije raste, da plate budu dobre i konkurentne, u skladu sa najvišim prosekom zarade koji, uz Beograd, karakteriše i Novi Sad - istakao je Vučević.

„Lianbo“ je firma sa sedištem u Dženđangu, u provinciji Đangsu, koja ima tri fabrike u Kini, a poznata je po proizvodnji komponenata za potrebe Folksvagena, Nideka i Boša.

- Naša misija je da u budućnosti postanemo standard u globalnoj industriji brzog štancovanja delova za motore i vodeći svetski dobavljač usluga u automobilskoj industriji. Otuda, želimo da postanemo siguran i pouzdan globalni partner od najvećeg poverenja za naše brojne klijente - podvukao je generalni direktor kompanije „Lianbo“ Ćingpong Šo i dodao da će koristi od fabrike u Kaću imati i Nidek, Boš i Kontinental koji već posluju u Srbiji.

Novi Sad, 25. april 2024. godine