Читај ми

НОВИ САД ПОСТАО ДЕО ЈЕДИНСТВЕНЕ УНЕСКО МРЕЖЕ КРЕАТИВНИХ ГРАДОВА СВЕТА

На Светски дан градова, 31. октобра 2023. године, Град Нови Сад је приступио јединственој УНЕСКО Мрежи креативних градова света и тиме постао први град у овом делу Европе у категорији нових и дигиталних уметности (Media Arts).

Након престижних титула Омладинске престонице Европе, Европске престонице културе, награда ,,Мелина Меркури” и ,,Најбољи тренд у култури”, Српска Атина је стала раме уз раме са светским градовима као што су Линц, Лион, Остин, Модена, Торонто и други, чиме је учврстила своју позицију као центар културе и иновација.

Признање је утолико значајније, јер је Нови Сад један од само четири града на свету који су се ове године нашли у категорији медијских уметности и први у овом делу Европе на том пољу.

-Још једно светско признање у области културе је потврда континуитета улагања у укупни развој нашег Града. Нарочито јер је реч о категорији која повезује научне-образовне установе са актерима из области културе дајући Новом Саду једну нову вредност који тиме равноправно прати савремене светске токове -  изјавио је градоначелник Милан Ђурић.

Искорак у том смислу који је Нови Сад направио на пољу нових и дигиталних уметности, а који га је и кандидовао за чланство у овој престижној мрежи градова, начињен је у оквиру пројекта Европске престонице културе, а један од главних разлога за подношење и пријаву је наставак наслеђа програма Европске престонице културе и спровођење акција одрживог развоја у области културе, посебно у области медијске уметности.

У јуну месецу ове године, формирана је Радна група која  је спровела све припремне активности и неопходне радње за подношење пријаве Града Новог Сада у ову престижну мрежу градова, а њу чине: Далибор Рожић члан Градског већа за културу, Зорица Шијак в.д. начелника Градске управе за културу, чланови испред Фондације Нови Сад - Европска престоница културе Ђула Рибар, Сара Вулетић, Немања Миленковић, испред Градске управе Мирјана Лукић Маринковић, испред Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада Миленко Малешев и Слободан Милошевић, Весна Латиновић мастер културних политика и менаџмента у култури, Галерија ,,Бел Арт”, испред Културног центра Новог Сада Виолета Ђерковић и Миљана Козаров, испред Градске библиотеке у Новом Саду Драгана Милошевић и Сања Арбутина, испред Академије уметности у Новом Саду, декан Синиша Бокан.

Мрежа креативних градова УНЕСКО-а (The UNESCO Creative City Network) је формирана 2004. године како би промовисала сарадњу са и међу градовима који су креативност идентификовали као стратешки фактор за одрживи урбани развој. Градови који тренутно чине ову мрежу, а њих је сада 350, заједно раде на заједничком циљу: стављање креативности и културних индустрија у срце својих развојних планова на локалном нивоу и активна сарадња на међународном нивоу.

Нови градови су добили признање за њихову снажну посвећеност искориштавању културе и креативности у оквиру својих развојних стратегија и приказивању иновативних пракси у урбанистичком планирању усмереном на човека.

Нови Сад, 31. октобар 2023. године