Čitaj mi

NOVI SAD POSTAO DEO JEDINSTVENE UNESKO MREŽE KREATIVNIH GRADOVA SVETA

Na Svetski dan gradova, 31. oktobra 2023. godine, Grad Novi Sad je pristupio jedinstvenoj UNESKO Mreži kreativnih gradova sveta i time postao prvi grad u ovom delu Evrope u kategoriji novih i digitalnih umetnosti (Media Arts).

Nakon prestižnih titula Omladinske prestonice Evrope, Evropske prestonice kulture, nagrada ,,Melina Merkuri” i ,,Najbolji trend u kulturi”, Srpska Atina je stala rame uz rame sa svetskim gradovima kao što su Linc, Lion, Ostin, Modena, Toronto i drugi, čime je učvrstila svoju poziciju kao centar kulture i inovacija.

Priznanje je utoliko značajnije, jer je Novi Sad jedan od samo četiri grada na svetu koji su se ove godine našli u kategoriji medijskih umetnosti i prvi u ovom delu Evrope na tom polju.

-Još jedno svetsko priznanje u oblasti kulture je potvrda kontinuiteta ulaganja u ukupni razvoj našeg Grada. Naročito jer je reč o kategoriji koja povezuje naučne-obrazovne ustanove sa akterima iz oblasti kulture dajući Novom Sadu jednu novu vrednost koji time ravnopravno prati savremene svetske tokove -  izjavio je gradonačelnik Milan Đurić.

Iskorak u tom smislu koji je Novi Sad napravio na polju novih i digitalnih umetnosti, a koji ga je i kandidovao za članstvo u ovoj prestižnoj mreži gradova, načinjen je u okviru projekta Evropske prestonice kulture, a jedan od glavnih razloga za podnošenje i prijavu je nastavak nasleđa programa Evropske prestonice kulture i sprovođenje akcija održivog razvoja u oblasti kulture, posebno u oblasti medijske umetnosti.

U junu mesecu ove godine, formirana je Radna grupa koja  je sprovela sve pripremne aktivnosti i neophodne radnje za podnošenje prijave Grada Novog Sada u ovu prestižnu mrežu gradova, a nju čine: Dalibor Rožić član Gradskog veća za kulturu, Zorica Šijak v.d. načelnika Gradske uprave za kulturu, članovi ispred Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture Đula Ribar, Sara Vuletić, Nemanja Milenković, ispred Gradske uprave Mirjana Lukić Marinković, ispred Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Milenko Malešev i Slobodan Milošević, Vesna Latinović master kulturnih politika i menadžmenta u kulturi, Galerija ,,Bel Art”, ispred Kulturnog centra Novog Sada Violeta Đerković i Miljana Kozarov, ispred Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragana Milošević i Sanja Arbutina, ispred Akademije umetnosti u Novom Sadu, dekan Siniša Bokan.

Mreža kreativnih gradova UNESKO-a (The UNESCO Creative City Network) je formirana 2004. godine kako bi promovisala saradnju sa i među gradovima koji su kreativnost identifikovali kao strateški faktor za održivi urbani razvoj. Gradovi koji trenutno čine ovu mrežu, a njih je sada 350, zajedno rade na zajedničkom cilju: stavljanje kreativnosti i kulturnih industrija u srce svojih razvojnih planova na lokalnom nivou i aktivna saradnja na međunarodnom nivou.

Novi gradovi su dobili priznanje za njihovu snažnu posvećenost iskorištavanju kulture i kreativnosti u okviru svojih razvojnih strategija i prikazivanju inovativnih praksi u urbanističkom planiranju usmerenom na čoveka.

Novi Sad, 31. oktobar 2023. godine