Читај ми

НОВИ САД ПОДРЖАО ПРВО ОДРЖАВАЊЕ ФЕСТИВАЛА „САБОР У ВОЈВОДИНИ“

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић и помоћник градоначелника за културу Вања Вученовић присуствовали су конференцији за новинаре на којој је најављен Фестивал изворног певања и свирања на традиционалним инструментима Срба у Војводини "Сабор у Војводини", који организује удружење "Звуци с' камена". Ово удружење годинама доказује свој квалитет заузимајући прво место на најзначајнијим фолклорним фестивалима. Циљ је да се сваке године окупљају квалитетни извођачи изворног певања и свирања на традиционалним инструментима. Први фестивал биће одржан у Новом Саду и биће ревијалног типа, с намером да пређе у такмичарски у будућим временима.

- Град Нови Сад је стао иза фестивала "Сабор у Војводини" који се по први пут одржава у нашем граду, a Град ће и у будуће подржавати овај фестивал с обзиром на то да је јединствен у Новом Саду. Следеће године ћемо се потрудити да им дамо још већу подршку, јер претходни сазив Градског већа није видео значај ове манифестације за Нови Сад. Традиција је веома битна, а овде је реч о правој традицији која служи томе да очува одређене моделе мишљења што је бескрајно важно, јер ћемо на основу тога моћи да решавамо проблеме са којима ће се цивилизација у будућности сусретати. Поред мноштва фестивала и манифестација у нашем граду, веома је битно представити и традицију Срба из Војводине и јако је значајно што ће се на фестивалу представити стваралаштво Срба староседелаца, као и свих оних који су се током времена досељавали и чували своју специфичност – рекла је чланица Градског већа за културу Миланка Бркић.

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић рекао је да Град подржава различите културе и традиције, а да је време да српска историја и традиција дођу на дневни ред управо кроз овакве пројекте и додао да ће следеће године подршка сигурно бити на већем нивоу.

Представник удружења "Звуци с' камена" Владимир Бајић рекао је да је жеља организатора да  Нови Сад постане град који је чувар српске традиције и изворног стваралаштва на територији Војводине. - Објединићемо на једном месту кроз овај фестивал колоритет који постоји код Срба у Војводини, као што су различитост обичаја, народне ношње, свирање на народним инструментима, певање изворних народних песама и друго – рекао је Бајић.

Манифестација ће бити одржана у Културном центру Новог Сада у суботу 29. децембра 2012. године са почетком у 19.00 часова када ће се представити најбољи учесници свих облика српског изворног певања и свирања на старим инструментима.

Нови Сад, 26. децембар 2012. године