Čitaj mi

NOVI SAD PODRŽAO PRVO ODRŽAVANjE FESTIVALA „SABOR U VOJVODINI“

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić i pomoćnik gradonačelnika za kulturu Vanja Vučenović prisustvovali su konferenciji za novinare na kojoj je najavljen Festival izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima Srba u Vojvodini "Sabor u Vojvodini", koji organizuje udruženje "Zvuci s' kamena". Ovo udruženje godinama dokazuje svoj kvalitet zauzimajući prvo mesto na najznačajnijim folklornim festivalima. Cilj je da se svake godine okupljaju kvalitetni izvođači izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima. Prvi festival biće održan u Novom Sadu i biće revijalnog tipa, s namerom da pređe u takmičarski u budućim vremenima.

- Grad Novi Sad je stao iza festivala "Sabor u Vojvodini" koji se po prvi put održava u našem gradu, a Grad će i u buduće podržavati ovaj festival s obzirom na to da je jedinstven u Novom Sadu. Sledeće godine ćemo se potruditi da im damo još veću podršku, jer prethodni saziv Gradskog veća nije video značaj ove manifestacije za Novi Sad. Tradicija je veoma bitna, a ovde je reč o pravoj tradiciji koja služi tome da očuva određene modele mišljenja što je beskrajno važno, jer ćemo na osnovu toga moći da rešavamo probleme sa kojima će se civilizacija u budućnosti susretati. Pored mnoštva festivala i manifestacija u našem gradu, veoma je bitno predstaviti i tradiciju Srba iz Vojvodine i jako je značajno što će se na festivalu predstaviti stvaralaštvo Srba starosedelaca, kao i svih onih koji su se tokom vremena doseljavali i čuvali svoju specifičnost – rekla je članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović rekao je da Grad podržava različite kulture i tradicije, a da je vreme da srpska istorija i tradicija dođu na dnevni red upravo kroz ovakve projekte i dodao da će sledeće godine podrška sigurno biti na većem nivou.

Predstavnik udruženja "Zvuci s' kamena" Vladimir Bajić rekao je da je želja organizatora da Novi Sad postane grad koji je čuvar srpske tradicije i izvornog stvaralaštva na teritoriji Vojvodine. - Objedinićemo na jednom mestu kroz ovaj festival koloritet koji postoji kod Srba u Vojvodini, kao što su različitost običaja, narodne nošnje, sviranje na narodnim instrumentima, pevanje izvornih narodnih pesama i drugo – rekao je Bajić.

Manifestacija će biti održana u Kulturnom centru Novog Sada u subotu 29. decembra 2012. godine sa početkom u 19.00 časova kada će se predstaviti najbolji učesnici svih oblika srpskog izvornog pevanja i sviranja na starim instrumentima.

Novi Sad, 26. decembar 2012. godine