Читај ми

НОВИ САД ОД ЈЕСЕНИ БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА ЗА УПИС У ВРТИЋЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић одржали су конференцију за новинаре на тему субвенционисања боравка деце у приватним вртићима у Новом Саду, и укидања листе чекања за боравак у вртићима.

-После вишегодишњих најава, поносни смо што можемо да објавимо да ће листе чекања за упис деце у вртићима у Новом Саду коначно постати прошлост. Град Нови Сад је определио средства у износу од 68 милиона динара за субвенционисање боравка малишана у приватним вртићима, договор је постигнут и очекујемо да ће одмах по усвајању ребаланса буџета на сутрашњој седници Скупштине Града овај процес бити започет. Ово је огроман корак напред и нећемо се зауставити све док свако дете не буде уписано у вртић и док сви родитељи не буду имали једнаке услове за своје малишане. Планирамо да субвенционисање боравка деце у приватним вртићима наставимо и следеће године, и да за те потребе предвидимо још већи износ из буџета Града - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић рекао је да је тренутно на листи чекања за упис у вртиће ПУ „Радосно детињство“ око 2000 малишана, од којих 500 већ сада борави у приватним вртићим, а око 1500 нажалост тренутно нема никакво решење.

-Тренутно, у Новом Саду постоји 19 приватних вртића који имају лиценцу за рад и испуњавају одговарајуће услове, и броје око 900 слободних места. Град ће обезбедити новчану помоћ по детету у износу од око десет хиљада динара, у зависности од узраста детета и времена боравка детета у вртићу. Разлику до пуне цене боравка деце у вртићима платиће родитељи, као што је пракса и у ПУ „Радосно детињство“. Ребалансом буџета Града, Градска управа за образовање наменила је око 30 милиона динара за завршетак радова и опремање вртића у Радничкој улици, као и у Пероварадину и Ветернику, чиме ћемо добити око 600 нових места за упис деце – рекао је члан Градског већа за образовање и захвалио се градоначелнику Вучевићу на подршци и смелости како би се до почетка школске године овај пројекат успешно спровео у дело.

Управа за образовање Града Новог Сада ће након сутрашње седнице Скупштине Града издати саопштење са детаљним подацима на основу којих ће родитељи конкурисати за слободна места за упис својих малишана у вртиће.

Нови Сад, 14. јул 2014. године