Čitaj mi

NOVI SAD OD JESENI BEZ LISTE ČEKANJA ZA UPIS U VRTIĆE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić održali su konferenciju za novinare na temu subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima u Novom Sadu, i ukidanja liste čekanja za boravak u vrtićima.

-Posle višegodišnjih najava, ponosni smo što možemo da objavimo da će liste čekanja za upis dece u vrtićima u Novom Sadu konačno postati prošlost. Grad Novi Sad je opredelio sredstva u iznosu od 68 miliona dinara za subvencionisanje boravka mališana u privatnim vrtićima, dogovor je postignut i očekujemo da će odmah po usvajanju rebalansa budžeta na sutrašnjoj sednici Skupštine Grada ovaj proces biti započet. Ovo je ogroman korak napred i nećemo se zaustaviti sve dok svako dete ne bude upisano u vrtić i dok svi roditelji ne budu imali jednake uslove za svoje mališane. Planiramo da subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima nastavimo i sledeće godine, i da za te potrebe predvidimo još veći iznos iz budžeta Grada - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić rekao je da je trenutno na listi čekanja za upis u vrtiće PU „Radosno detinjstvo“ oko 2000 mališana, od kojih 500 već sada boravi u privatnim vrtićim, a oko 1500 nažalost trenutno nema nikakvo rešenje.

-Trenutno, u Novom Sadu postoji 19 privatnih vrtića koji imaju licencu za rad i ispunjavaju odgovarajuće uslove, i broje oko 900 slobodnih mesta. Grad će obezbediti novčanu pomoć po detetu u iznosu od oko deset hiljada dinara, u zavisnosti od uzrasta deteta i vremena boravka deteta u vrtiću. Razliku do pune cene boravka dece u vrtićima platiće roditelji, kao što je praksa i u PU „Radosno detinjstvo“. Rebalansom budžeta Grada, Gradska uprava za obrazovanje namenila je oko 30 miliona dinara za završetak radova i opremanje vrtića u Radničkoj ulici, kao i u Perovaradinu i Veterniku, čime ćemo dobiti oko 600 novih mesta za upis dece – rekao je član Gradskog veća za obrazovanje i zahvalio se gradonačelniku Vučeviću na podršci i smelosti kako bi se do početka školske godine ovaj projekat uspešno sproveo u delo.

Uprava za obrazovanje Grada Novog Sada će nakon sutrašnje sednice Skupštine Grada izdati saopštenje sa detaljnim podacima na osnovu kojih će roditelji konkurisati za slobodna mesta za upis svojih mališana u vrtiće.

Novi Sad, 14. jul 2014. godine