Читај ми

НОВИ САД И „СЕКОПАК“ НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ У ОКВИРУ ОДРЖИВОГ УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ

У циљу ширења ефикасног система примарне селекције амбалажног отпада на територији Града Новог Сада, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је у свечаној сали Градске куће потписао Меморандум о разумевању са директорком компаније „Секопак“ д.о.о. из Београда, Виолетом Белановић Кокир. Обраћајући се присутнима градоначелник је истакао да је Град Нови Сад посвећен очувању животне средине и достизању националних циљева у свим сегментима заштите животне средине, као и њиховог усклађивања са законодавством Европске уније.

- Град Нови Сад је у протеклом периоду реализовао неколико пројеката у циљу развоја управљања отпадом. О томе најбоље сведочи податак да смо недавно отворили прво рециклажно двориште у које је уложено око 190 милиона динара, док је у току израда пројектно-техничке документације за изградњу другог рециклажног дворишта које је планирано у Футогу. Ово представља најзначајнији део будућег Регионалног центра за управљање отпадом у Новом Саду. Ту су такође и хуманитарно - еколошке акције ширења свести о заштити животне средине које Град Нови Сад свесрдно помаже, па је Удружењу „Чепом до осмеха“  недавно обезбедио простор у Креативном дистрикту. Са компанијом „Секопак“ Град сарађује већ тринаест година током којих смо заједно реализовали велики број акција на унапређењу система скупљања амбалажног отпада у Новом Саду. У оквиру ових пројеката сакупљено 290 тона стаклене и 65 тона пет амбалаже, док је у оквиру пројекта „Нови Сад паметно рециклира“ постављањем паметних рецикломата на централним градским локацијама за сакупљање ПЕТ амбалаже и алуминијумских лименки само од 10. априла сакупљено чак 500 кг ПЕТ амбалаже и 200 кг алуминијумских конзерви – додао је градоначелник и нагласио да верује да ће сви Новосађани временом у себи развити „екопатриотизам“ што је један од најбољих начина да негујемо и чувамо наш град и нашу земљу за генерације које долазе.

Директорка компаније „Секопак“ д.о.о. Виолета Белановић Кокир је рекла да Меморандум предвиђа да ће „Секопак“ извршити набавку 350 звона за одвајање стакленог, 100 звона за одвајање папирног амбалажног отпада, као и 5000 канти за одвајање свих врста амбалажног отпада индивидуалних домаћинстава, док ће Град  наставити да ради на развоју сопственог дугорочно одрживог модела система примарне селекције амбалажног отпада.

Нови Сад 17. мај 2024. године