Čitaj mi

NOVI SAD I „SEKOPAK“ NASTAVLjAJU SARADNjU U OKVIRU ODRŽIVOG UPRAVLjANjA OTPADOM

U cilju širenja efikasnog sistema primarne selekcije ambalažnog otpada na teritoriji Grada Novog Sada, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je u svečanoj sali Gradske kuće potpisao Memorandum o razumevanju sa direktorkom kompanije „Sekopak“ d.o.o. iz Beograda, Violetom Belanović Kokir. Obraćajući se prisutnima gradonačelnik je istakao da je Grad Novi Sad posvećen očuvanju životne sredine i dostizanju nacionalnih ciljeva u svim segmentima zaštite životne sredine, kao i njihovog usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije.

- Grad Novi Sad je u proteklom periodu realizovao nekoliko projekata u cilju razvoja upravljanja otpadom. O tome najbolje svedoči podatak da smo nedavno otvorili prvo reciklažno dvorište u koje je uloženo oko 190 miliona dinara, dok je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju drugog reciklažnog dvorišta koje je planirano u Futogu. Ovo predstavlja najznačajniji deo budućeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu. Tu su takođe i humanitarno - ekološke akcije širenja svesti o zaštiti životne sredine koje Grad Novi Sad svesrdno pomaže, pa je Udruženju „Čepom do osmeha“  nedavno obezbedio prostor u Kreativnom distriktu. Sa kompanijom „Sekopak“ Grad sarađuje već trinaest godina tokom kojih smo zajedno realizovali veliki broj akcija na unapređenju sistema skupljanja ambalažnog otpada u Novom Sadu. U okviru ovih projekata sakupljeno 290 tona staklene i 65 tona pet ambalaže, dok je u okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ postavljanjem pametnih reciklomata na centralnim gradskim lokacijama za sakupljanje PET ambalaže i aluminijumskih limenki samo od 10. aprila sakupljeno čak 500 kg PET ambalaže i 200 kg aluminijumskih konzervi – dodao je gradonačelnik i naglasio da veruje da će svi Novosađani vremenom u sebi razviti „ekopatriotizam“ što je jedan od najboljih načina da negujemo i čuvamo naš grad i našu zemlju za generacije koje dolaze.

Direktorka kompanije „Sekopak“ d.o.o. Violeta Belanović Kokir je rekla da Memorandum predviđa da će „Sekopak“ izvršiti nabavku 350 zvona za odvajanje staklenog, 100 zvona za odvajanje papirnog ambalažnog otpada, kao i 5000 kanti za odvajanje svih vrsta ambalažnog otpada individualnih domaćinstava, dok će Grad  nastaviti da radi na razvoju sopstvenog dugoročno održivog modela sistema primarne selekcije ambalažnog otpada.

Novi Sad 17. maj 2024. godine