Читај ми

НОВИ САД ДОМАЋИН УЧЕСНИЦИМА ПРОЈЕКТА „ЕВРОПА - МЕСТО ЗА СВЕ МЛАДЕ“

Шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић примио је у Градској кући студенте чланове невладиних организација из 12 земаља који учествују у пројекту „Европа - место за све младе“. У питању су студенти из Албаније, Јерменије, Азербејџана, Бугарске, Хрватске, Чешке, Италије, Пољске, Румуније, Русије, Турске и Украјине. Пројекат је финансиран од стране Европске комисије-Извршне агенције за едукацију, културу и медије, а у организацији је „Европског омладинског центра Војводине“ и реализује се у виду деветодневног тренинг-курса.

- Нови Сад је на добром путу да постане модеран европски центар утемељен на савременим принципима развоја. Због тога ми је изузетна част што је наш град домаћин овом међународном сусрету који је посвећен интеграцији младих у општи прогрес, у најширем смислу. Веома је важно да се на оваквим пројектима размене искуства и идеје о важним друштвеним темама са колегама студентима из других европских земаља, што значајно подстиче њихове могућности да уче и напредују. Значај пројекта „Европа - место за све младе“ је и у томе што пружа могућност младим људима да размене своје ставове о суштинским питањима, као што су култура и образовање, регионални развој, друштвени активизам и слично - рекао је Александар Петровић и пожелео студентима успешан рад и пријатан боравак у Новом Саду.

Пријему су присуствовали и представници амбасада неколико земаља из којих долазе студенти, као вид подршке дружењу младих људи и стицању нових резона кроз корисну интеракцију и развој мултикултуралности. Проректор Универзитета у Новом Саду проф. др Павле Секеруш рекао је да је од непроцењиве важности континуирано радити на зближавању различитих култура кроз образовање и науку, као и невладин сектор. Овај пројекат мултинационалног карактера ставља у фокус инклузију младих са мање могућности, младих родитеља, сирочади, младих са мање социјалних вештина, тј. највише младе са социјалним препрекама, као што су млади из непотпуних породица, суочени са дискриминацијом због етничке и религијске припадности, пола или сексуалне орјентације. Студенти, који ће боравити у Новом Саду и наредних неколико дана, изнели су на пријему лепе утиске о Србији и о Новом Саду које ће понети у своју земљу и истакли су драгоценост искуства које су стекли учествујући у том пројекту.

Нови Сад, 30. април 2014. године