Čitaj mi

NOVI SAD DOMAĆIN UČESNICIMA PROJEKTA „EVROPA - MESTO ZA SVE MLADE“

Šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović primio je u Gradskoj kući studente članove nevladinih organizacija iz 12 zemalja koji učestvuju u projektu „Evropa - mesto za sve mlade“. U pitanju su studenti iz Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bugarske, Hrvatske, Češke, Italije, Poljske, Rumunije, Rusije, Turske i Ukrajine. Projekat je finansiran od strane Evropske komisije-Izvršne agencije za edukaciju, kulturu i medije, a u organizaciji je „Evropskog omladinskog centra Vojvodine“ i realizuje se u vidu devetodnevnog trening-kursa.

- Novi Sad je na dobrom putu da postane moderan evropski centar utemeljen na savremenim principima razvoja. Zbog toga mi je izuzetna čast što je naš grad domaćin ovom međunarodnom susretu koji je posvećen integraciji mladih u opšti progres, u najširem smislu. Veoma je važno da se na ovakvim projektima razmene iskustva i ideje o važnim društvenim temama sa kolegama studentima iz drugih evropskih zemalja, što značajno podstiče njihove mogućnosti da uče i napreduju. Značaj projekta „Evropa - mesto za sve mlade“ je i u tome što pruža mogućnost mladim ljudima da razmene svoje stavove o suštinskim pitanjima, kao što su kultura i obrazovanje, regionalni razvoj, društveni aktivizam i slično - rekao je Aleksandar Petrović i poželeo studentima uspešan rad i prijatan boravak u Novom Sadu.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici ambasada nekoliko zemalja iz kojih dolaze studenti, kao vid podrške druženju mladih ljudi i sticanju novih rezona kroz korisnu interakciju i razvoj multikulturalnosti. Prorektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Pavle Sekeruš rekao je da je od neprocenjive važnosti kontinuirano raditi na zbližavanju različitih kultura kroz obrazovanje i nauku, kao i nevladin sektor. Ovaj projekat multinacionalnog karaktera stavlja u fokus inkluziju mladih sa manje mogućnosti, mladih roditelja, siročadi, mladih sa manje socijalnih veština, tj. najviše mlade sa socijalnim preprekama, kao što su mladi iz nepotpunih porodica, suočeni sa diskriminacijom zbog etničke i religijske pripadnosti, pola ili seksualne orjentacije. Studenti, koji će boraviti u Novom Sadu i narednih nekoliko dana, izneli su na prijemu lepe utiske o Srbiji i o Novom Sadu koje će poneti u svoju zemlju i istakli su dragocenost iskustva koje su stekli učestvujući u tom projektu.

Novi Sad, 30. april 2014. godine