Читај ми

НОВИ САД ДОБИЈА ЕЛЕКТРОНСКУ УПРАВУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је конференцији за новинаре у оквиру које је представљен пројекат E-government (Електронска управа). Пројекат "Електронска управа" реализује Град Нови Сад, а финансира Делегација Европске Уније у Републици Србији у оквиру Програма Exchange3, који спроводи Стална конференција градова и општина, а партнери Града Новог Сада на пројекту су Град Ниш и ЈКП "Информатика" Нови Сад.

- Овај пројекат је веома важан, јер наш град расте веома брзо што доприноси великом притиску на градску управу. Дневна потреба за комуникацијом и подизањем различитих докумената и захтева је разлог због чега смо одлучили да креирамо Електронску управу, за коју сам сигуран да ће дати одличне резултате. Према истарживањима, проценат Новосађана који користе интернет је велик, а ми ћемо им омогућити да посредством информационо-комуникационих технологија, брже и лакше остваре својa правa - изјавио је градоначелник Игор Павличић.

У оквиру презентације пројекта, помоћник директора информационих технологија у ЈКП Информатика Душко Новаковић, упознао је присутне са пројектом који се налази у седмом месецу реализације и који има за циљ да дефинише и обезбеди неопходне предуслове за успостављање Е-управе, да утврди и креира приоритетне електронске услуге, затим да стави услуге на располагање грађанима и правним лицима кроз web портал и да реализује електронску писарницу.

Чланица Градског већа за управу и прописе Милена Поповић Субић је истакла значај Електронске писарнице, која омогућава подношење захтева у свим писарницама и месним канцеларијама града, да би се исти електронским путем доставио надлежној управи за рад.

Представници Града Ниша, као партнери Града Новог Сада на овом пројекту, изнели су своје искуство са Е-управом и рекли да је то дуготрајан процес који захтева много рада, али да ће увођење нових алата вишеструко допринети бољој сарадњи управа које ће имати увид у базу података.

Укупна вредност пројекта је 193.790,00 еура, а планирано је да он траје 15 месеци, односно да електронска писарница буде имплементирана и евалуација извршена до јуна 2012. године.


Нови Сад, 21. октобар 2011. године