Čitaj mi

NOVI SAD DOBIJA ELEKTRONSKU UPRAVU

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je konferenciji za novinare u okviru koje je predstavljen projekat E-government (Elektronska uprava). Projekat "Elektronska uprava" realizuje Grad Novi Sad, a finansira Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji u okviru Programa Exchange3, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, a partneri Grada Novog Sada na projektu su Grad Niš i JKP "Informatika" Novi Sad.

- Ovaj projekat je veoma važan, jer naš grad raste veoma brzo što doprinosi velikom pritisku na gradsku upravu. Dnevna potreba za komunikacijom i podizanjem različitih dokumenata i zahteva je razlog zbog čega smo odlučili da kreiramo Elektronsku upravu, za koju sam siguran da će dati odlične rezultate. Prema istarživanjima, procenat Novosađana koji koriste internet je velik, a mi ćemo im omogućiti da posredstvom informaciono-komunikacionih tehnologija, brže i lakše ostvare svoja prava - izjavio je gradonačelnik Igor Pavličić.

U okviru prezentacije projekta, pomoćnik direktora informacionih tehnologija u JKP Informatika Duško Novaković, upoznao je prisutne sa projektom koji se nalazi u sedmom mesecu realizacije i koji ima za cilj da definiše i obezbedi neophodne preduslove za uspostavljanje E-uprave, da utvrdi i kreira prioritetne elektronske usluge, zatim da stavi usluge na raspolaganje građanima i pravnim licima kroz web portal i da realizuje elektronsku pisarnicu.

Članica Gradskog veća za upravu i propise Milena Popović Subić je istakla značaj Elektronske pisarnice, koja omogućava podnošenje zahteva u svim pisarnicama i mesnim kancelarijama grada, da bi se isti elektronskim putem dostavio nadležnoj upravi za rad.

Predstavnici Grada Niša, kao partneri Grada Novog Sada na ovom projektu, izneli su svoje iskustvo sa E-upravom i rekli da je to dugotrajan proces koji zahteva mnogo rada, ali da će uvođenje novih alata višestruko doprineti boljoj saradnji uprava koje će imati uvid u bazu podataka.

Ukupna vrednost projekta je 193.790,00 eura, a planirano je da on traje 15 meseci, odnosno da elektronska pisarnica bude implementirana i evaluacija izvršena do juna 2012. godine.


Novi Sad, 21. oktobar 2011. godine