Читај ми

НОВИ ПАРК У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обишли су припремне радове на изградњи и уређењу Парка код СПЕНС-а. Вредност пројекта износи 429 милиона динара, од чега је Град издвојио 59 милиона динара, а Покрајина 370 милиона динара и биће реализован до средине 2025. године.

- Заштита животне средине један је од стратешких циљева када је у питању даљи развој града. Желимо да паркови буду места рекреације и дружења, а ми смо ту да одговоримо потребама наших суграђана и да Нови Сад заједнички учинимо бољим за живот. Простор парка је организован тако да ће имати чак осам улаза у парк, травнате површине биће заступљене на чак 10.000 метара квадратних, а преко 130 стабала учиниће овај простор богатом зеленом оазом. У парку ће бити изграђени и платои са чесмама, фонтана, амфитеатар, a довољан број клупа ће омогућити нашим суграђанима и посетиоцима пријатан одмор и уживање у зеленом амбијенту. Парк ће додатно учинити интересантним и вештачка стена, али и зелени зид који ће по том принципу бити јединствени у нашем граду - рекао је градоначелник, додајући да ће у оквиру овог пројекта бити изграђена и нова водоводна и канализациона мрежа, као и јавна расвета и видео надзор.

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић истакао је да је Покрајинска влада заједно са Градом финансирала и уређење Каменичког парка, а покренута је иницијатива за изградњу и реконструкцију других паркова.

- Овај велики посао ће бити завршен изградњом Универзитетског парка. Изградићемо паркове према стандарду и квалитету који су примерени Новом Саду и његовим потребама. То значи да заједнички водимо бригу и о зеленим површинама и о садржајима који су важни за  грађане - рекао је Мировић и навео да је Покрајинска влада издвојила додатни новац, више од 20 милиона динара, да преко ЈП „Војводинашуме“ помогне Граду у уклањању стабала након јулског невремена.

Градоначелник се надовезао, рекавши да се активно и плански ради на санирању последица невремена, када су јаке олује погодиле Нови Сад и оштетиле зелени фонд.

- Тим поводом, израђен је План реконструкције јавних зелених површина за период 2023-2027. којим је предвиђено да се, уместо 4.000 уништених, засади 6.000 стабала, док је за оштећена стабла, њих око 7.500, предвиђено корективно орезивање. Крајем овог месеца, као део реализације Плана, започеће велика акција садње нових стабала. Ребалансом буџета издвојено је 38.150.000 динара, а овој акцији одазвале су се и друштвено-одговорне компаније које ће дати значајан допринос – изјавио је Милан Ђурић.

Нови Сад, 14. новембар 2023. године