Čitaj mi

NOVI PARK U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su pripremne radove na izgradnji i uređenju Parka kod SPENS-a. Vrednost projekta iznosi 429 miliona dinara, od čega je Grad izdvojio 59 miliona dinara, a Pokrajina 370 miliona dinara i biće realizovan do sredine 2025. godine.

- Zaštita životne sredine jedan je od strateških cilјeva kada je u pitanju dalјi razvoj grada. Želimo da parkovi budu mesta rekreacije i druženja, a mi smo tu da odgovorimo potrebama naših sugrađana i da Novi Sad zajednički učinimo bolјim za život. Prostor parka je organizovan tako da će imati čak osam ulaza u park, travnate površine biće zastuplјene na čak 10.000 metara kvadratnih, a preko 130 stabala učiniće ovaj prostor bogatom zelenom oazom. U parku će biti izgrađeni i platoi sa česmama, fontana, amfiteatar, a dovolјan broj klupa će omogućiti našim sugrađanima i posetiocima prijatan odmor i uživanje u zelenom ambijentu. Park će dodatno učiniti interesantnim i veštačka stena, ali i zeleni zid koji će po tom principu biti jedinstveni u našem gradu - rekao je gradonačelnik, dodajući da će u okviru ovog projekta biti izgrađena i nova vodovodna i kanalizaciona mreža, kao i javna rasveta i video nadzor.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović istakao je da je Pokrajinska vlada zajedno sa Gradom finansirala i uređenje Kameničkog parka, a pokrenuta je inicijativa za izgradnju i rekonstrukciju drugih parkova.

- Ovaj veliki posao će biti završen izgradnjom Univerzitetskog parka. Izgradićemo parkove prema standardu i kvalitetu koji su primereni Novom Sadu i njegovim potrebama. To znači da zajednički vodimo brigu i o zelenim površinama i o sadržajima koji su važni za  građane - rekao je Mirović i naveo da je Pokrajinska vlada izdvojila dodatni novac, više od 20 miliona dinara, da preko JP „Vojvodinašume“ pomogne Gradu u uklanjanju stabala nakon julskog nevremena.

Gradonačelnik se nadovezao, rekavši da se aktivno i planski radi na saniranju posledica nevremena, kada su jake oluje pogodile Novi Sad i oštetile zeleni fond.

- Tim povodom, izrađen je Plan rekonstrukcije javnih zelenih površina za period 2023-2027. kojim je predviđeno da se, umesto 4.000 uništenih, zasadi 6.000 stabala, dok je za oštećena stabla, njih oko 7.500, predviđeno korektivno orezivanje. Krajem ovog meseca, kao deo realizacije Plana, započeće velika akcija sadnje novih stabala. Rebalansom budžeta izdvojeno je 38.150.000 dinara, a ovoj akciji odazvale su se i društveno-odgovorne kompanije koje će dati značajan doprinos – izjavio je Milan Đurić.

Novi Sad, 14. novembar 2023. godine