Читај ми

НОВА СКУПШТИНА ДА УСАГЛАСИ СТАТУТ СА УСТАВОМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је данас да је за њега неспорно да усклађивање Статута АП Војводине са Уставом и законима Републике Србије треба да уради нови сазив Скупштине АП Војводине.

- Актуелна Влада Војводине је у овом тренутку изгубила и легитимитет и легалитет јер је своју политику и своје одлуке творила на Статуту који је у доброј мери правно мањкав и правно неутемељен. Одлука Уставног суда Србије могла је бити претпостављена обзиром на претходну одлуку по питању законитости, односно уставне усклађености, Закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине, који је  правни акт више снаге од Статута АП Војводине. Статут АП Војводине је у доброј мери противзаконит и противуставан и као такав неодржив. Покрајинска влада је свој легитимитет одавно изгубила, што је потврђено у свим деловима Војводине и надам се да ће тако бити и на изборима у Оџацима следеће недеље - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Он је додао да је Влада Војводине изгубила легитимитет и због тога што је своју политику конципирала на овом статуту и на чињеницама да је статут нешто што је ваљано и квалитетно урађено, а данас, како је казао, имамо сасвим други резултат њихове политике.

Градоначелник Милош Вучевић је поновио да би најнормалније и најприродније било да усклађивање Статута АП Војводине са Уставом и законима Републике Србије учини нови сазив покрајинске скупштине, али је додао да претпоставља да постојећа већина у Скупштини АП Војводине тако не мисли и да ће, на све начине покушавати да направе неку нову правну гимнастику како би се одржала на власти.

По Вучевићевим речима владајућа већина у покрајинској скупштини има суштински проблем како да грађанима Војводине, након одлуке Уставног суда Србије и након одржавања избора широм АП Војводине, што локалних што у месним заједницама, објасне да су легитимисани као представници грађана Војводине.

-Они тврде да су добили простор за усклађивање и да се, ето, ништа страшно у суштини није десило. Шта год да се деси и шта год показало да је њихова политика лоша они кажу да то није битно - закључио је Милош Вучевић додајући да је евидентно да је владајућој већини у АП Војводини једино важно да још који месец или још који дан дуже остану на власти.

Нови Сад, 7. децембар 2013. године