Čitaj mi

NOVA SKUPŠTINA DA USAGLASI STATUT SA USTAVOM

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da je za njega nesporno da usklađivanje Statuta AP Vojvodine sa Ustavom i zakonima Republike Srbije treba da uradi novi saziv Skupštine AP Vojvodine.

- Aktuelna Vlada Vojvodine je u ovom trenutku izgubila i legitimitet i legalitet jer je svoju politiku i svoje odluke tvorila na Statutu koji je u dobroj meri pravno manjkav i pravno neutemeljen. Odluka Ustavnog suda Srbije mogla je biti pretpostavljena obzirom na prethodnu odluku po pitanju zakonitosti, odnosno ustavne usklađenosti, Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je pravni akt više snage od Statuta AP Vojvodine. Statut AP Vojvodine je u dobroj meri protivzakonit i protivustavan i kao takav neodrživ. Pokrajinska vlada je svoj legitimitet odavno izgubila, što je potvrđeno u svim delovima Vojvodine i nadam se da će tako biti i na izborima u Odžacima sledeće nedelje - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je dodao da je Vlada Vojvodine izgubila legitimitet i zbog toga što je svoju politiku koncipirala na ovom statutu i na činjenicama da je statut nešto što je valjano i kvalitetno urađeno, a danas, kako je kazao, imamo sasvim drugi rezultat njihove politike.

Gradonačelnik Miloš Vučević je ponovio da bi najnormalnije i najprirodnije bilo da usklađivanje Statuta AP Vojvodine sa Ustavom i zakonima Republike Srbije učini novi saziv pokrajinske skupštine, ali je dodao da pretpostavlja da postojeća većina u Skupštini AP Vojvodine tako ne misli i da će, na sve načine pokušavati da naprave neku novu pravnu gimnastiku kako bi se održala na vlasti.

Po Vučevićevim rečima vladajuća većina u pokrajinskoj skupštini ima suštinski problem kako da građanima Vojvodine, nakon odluke Ustavnog suda Srbije i nakon održavanja izbora širom AP Vojvodine, što lokalnih što u mesnim zajednicama, objasne da su legitimisani kao predstavnici građana Vojvodine.

-Oni tvrde da su dobili prostor za usklađivanje i da se, eto, ništa strašno u suštini nije desilo. Šta god da se desi i šta god pokazalo da je njihova politika loša oni kažu da to nije bitno - zaključio je Miloš Vučević dodajući da je evidentno da je vladajućoj većini u AP Vojvodini jedino važno da još koji mesec ili još koji dan duže ostanu na vlasti.

Novi Sad, 7. decembar 2013. godine