Читај ми

Трибина „Заштитимо децу на интернету“

Члан Градског већа за здравство проф. др Александра Новаков Микић учествовала је на трибини „ЗАШТИТИМО ДЕЦУ НА ИНТЕРНЕТУ“ која је одржана у О.Ш. "Прва Војвођанска бригада" у Новом Саду.

- Употреба интернета је изузетно заступљена код млађих генерација и зато треба водити рачуна о томе колико су они упознати са могућим последицама тог вида комуникације. С обзиром на то да је овај савремени медиј као најбржи пут до информација изузетно користан, питању безбедности, најпре деце, на интернету мора се посветити пуна пажња и тај проблем мора се решавати системски на нивоу друштва. Уверена сам да ће на овој трибини ученици стећи неопходна знања о безбедном коришћењу интернета и да ће то допринети бољој заштити деце од опсаности које доноси виртуелна комуникација - истакла је члан Градског већа за здравство проф. др Александра Новаков Микић.

Град Нови Сад прикључио се званичној кампањи спречавања злоупотребе деце у виртуелном окружењу која има за циљ да скрене пажњу целокупне јавности на све више присутан проблем небезбедних и неприкладних садржаја којима су деца и млади изложени на Интернету.

Учесницима трибине представљен је портал "Кликни безбедно" који је намењен информисању деце, младих, њихових наставника и родитеља о безбедној употреби Интернета и демонстрирана је могућност преузимања различитог занимљивог и забавног садржаја са портала употребом Bluetooth технологије на мобилном телефону.

Поред града Новог Сада кампању су подржали и мнистар за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић, амбасадор Чешке Републике др Хана Хубачкова, директор за односе са јавним сектором у компанији Microsoft мр Милош Тркуља и званични промотер кампање Момчило Бајагић Бајага, који су текућу годину прогласили годином заштите деце на Интернету.

Проглашењем 2009. године заштитом деце на интернету уводе се еворпски трендови у Србију и као један од приоритета поставља се проблем заштите најизложенијих чланова информатичког друштва – деце и младих.

Нови Сад, 3. јун 2009. године