Čitaj mi

Tribina „Zaštitimo decu na internetu“

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandra Novakov Mikić učestvovala je na tribini „ZAŠTITIMO DECU NA INTERNETU“ koja je održana u O.Š. "Prva Vojvođanska brigada" u Novom Sadu.

- Upotreba interneta je izuzetno zastupljena kod mlađih generacija i zato treba voditi računa o tome koliko su oni upoznati sa mogućim posledicama tog vida komunikacije. S obzirom na to da je ovaj savremeni medij kao najbrži put do informacija izuzetno koristan, pitanju bezbednosti, najpre dece, na internetu mora se posvetiti puna pažnja i taj problem mora se rešavati sistemski na nivou društva. Uverena sam da će na ovoj tribini učenici steći neophodna znanja o bezbednom korišćenju interneta i da će to doprineti boljoj zaštiti dece od opsanosti koje donosi virtuelna komunikacija - istakla je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandra Novakov Mikić.

Grad Novi Sad priključio se zvaničnoj kampanji sprečavanja zloupotrebe dece u virtuelnom okruženju koja ima za cilj da skrene pažnju celokupne javnosti na sve više prisutan problem nebezbednih i neprikladnih sadržaja kojima su deca i mladi izloženi na Internetu.

Učesnicima tribine predstavljen je portal "Klikni bezbedno" koji je namenjen informisanju dece, mladih, njihovih nastavnika i roditelja o bezbednoj upotrebi Interneta i demonstrirana je mogućnost preuzimanja različitog zanimljivog i zabavnog sadržaja sa portala upotrebom Bluetooth tehnologije na mobilnom telefonu.

Pored grada Novog Sada kampanju su podržali i mnistar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, ambasador Češke Republike dr Hana Hubačkova, direktor za odnose sa javnim sektorom u kompaniji Microsoft mr Miloš Trkulja i zvanični promoter kampanje Momčilo Bajagić Bajaga, koji su tekuću godinu proglasili godinom zaštite dece na Internetu.

Proglašenjem 2009. godine zaštitom dece na internetu uvode se evorpski trendovi u Srbiju i kao jedan od prioriteta postavlja se problem zaštite najizloženijih članova informatičkog društva – dece i mladih.

Novi Sad, 3. jun 2009. godine